Hallands Nyheter

Daniels flytt ökade hans livskavali­tet

gång: Daniel Cederkrant­z och hans familj bytte den hektiska tillvaron i Göteborg mot lugnet i Veddige.

- Anna Mi Matzén

För drygt två år sedan lämnade familjen Cederkrant­z lägenheten i Olskroken och flyttade ut på landet. Efter att ha haft ett fritidsboe­nde i Älvsered visste de vad de ville ha och redan vid första anblicken av fastighete­n på Holmerskul­le strax utanför Veddige samhälle blev Elin Cederkrant­z övertygad om att hon funnit sitt hem. Utan att ens ha satt foten innanför dörren.

– Här fanns allt. Stora ytor, plats för odling, uthus, garage och till och med en hällristni­ng mitt på gräsmattan, säger Daniel Cederkrant­z och berättar att området beboddes redan för 13 000 år sedan.

Han är ursprungli­gen från Åled och Elin kommer från Anebytrakt­en. Paret träffades när de studerade på Chalmers Tekniska högskola i Göteborg och för tio år sedan gifte de sig. För några år sedan fick Elin jobb på sjukhuset i Varberg och började pendla mellan bostaden i Göteborg och arbetet i Varberg. Pendlingen fungerade bra men efter ett tag upptäckte Daniel och Elin att de tillbringa­de allt mer tid i Älvsered. Deras andra hem blev som ett första hem och i den vevan föddes tanken på att flytta från storstaden.

– Vi var trötta på stan och började titta på boende i närheten av Varberg där Elin arbetade. Eftersom hon kunde pendla till Varberg så kunde jag ju pendla från Varberg till Göteborg.

Efter några vanliga villavisni­ngar dök Holmerskul­le upp och det blev kärlek vid första besöket. För en rimlig peng fick de rejäla ytor och ordentliga uthus.

– Det är en väldigt trevlig plats på jorden vi har hittat, säger Elin som har betydligt närmare till jobbet numera.

Men maken har ännu närmare. I början pendlade han till sitt gamla jobb i Göteborg men så småningom startade han ett eget företag. Daniel är materialve­tare och expert på termisk konduktivi­tet, han driver sitt företag från det gamla blombinder­iet ute på gården. Där har han inrättat kontor och laboratori­um och via webben sköter han kontaktern­a med kunder runt om i världen. Eftersom båda makarna Cederkrant­z reser en del i tjänsten är de nöjda med att Landvetter­s flygplats ändå ligger så pass nära.

–Jag försöker begränsa resandet till en resa per månad men det går inte alltid. Nu har jag varit i Spanien och Kroatien men familjen fick hänga med till Split och bada medan jag jobbade, säger Daniel.

Bortsett från enstaka utflykter håller familjen sig hemma i sommar. Inte undra på, om man hittar sitt paradis behöver man inte åka bort. Elin poängterar att livet bli

vit lite enklare men också tryggare i och med flytten.

– Här vågar vi släppa ut barnen och de känner sig trygga. Förut kunde de inte ens gå ut och leka på innergårde­n eftersom de inte nådde upp till ringklocka­n och kunde bli insläppta. Läget på Holmerskul­le är jättebra, vi bor precis i utkanten men har ändå nära till skola och barnens kompisar.

Daniel, som har gröna fingrar, har plöjt upp en bit av ängen och odlar morötter, potatis, solrosor, kål av olika slag, majs, lök och andra grönsaker. Att det följde med en gammal traktor när de köpte fastighete­n gör inte Daniel det minsta. När han behöver en paus i arbetet tar han ut traktorn och kör en sväng.

– Jag har en och en halv hektar att roa mig med, säger Daniel som fortfarand­e experiment­erar med grödorna.

– Det kommer nog att bli lite mer blommor, perenner och ett- eller tvååriga växter, funderar han.

Flytten till Veddige har inneburit såväl högre livskvalit­et som mer vardagsglä­dje.

– Livet har blivit mindre stressigt, tycker han.

Åttaårige Vidar kommer trampade uppför kullen och hinner knappt ställa ifrån sig cykeln innan han ilar fram till det överdådiga landet där smultronen breder ut sig bredvid ett par ståtliga stockrosor.

– Gott, kommentera­r Vidar som funnit sig väl tillrätta i Veddige.

Familjen har ett antal kaniner men just nu ser Vidar mest fram emot hunden som ska flytta in i familjen i sommar.

– Jag längtar efter valpen, säger han.

Husdjuren hade inte varit möjliga att skaffa om familjen bott kvar i lägenheten i stan. Som Elin och Daniel ser det överväger fördelarna med att bo på landet vida det utbud som Göteborg kan erbjuda.

Vad saknar ni av storstadsl­ivet?

– Inte mycket, vissa specialbut­iker för exempelvis kaffe och asiatisk mat som är lite svårare att få tag på nu. Men själva stadslivet utnyttjade vi väldigt lite och därför saknar vi det inte heller. Att bo som vi gör ger helt andra möjlighete­r med egen trädgård, odling, att ha lite djur, säger Elin.

 ??  ??
 ??  ?? Borta bra men hemma bäst. På Holmerskul­le utanför Veddige har familjen Cederkrant­z funnit sitt eget paradis. Pappa Daniel arbetar hemifrån och sonen Vidar har numera cykelavstå­nd till skolan.
Borta bra men hemma bäst. På Holmerskul­le utanför Veddige har familjen Cederkrant­z funnit sitt eget paradis. Pappa Daniel arbetar hemifrån och sonen Vidar har numera cykelavstå­nd till skolan.
 ?? Bild: Edith Camilla Svensson ??
Bild: Edith Camilla Svensson
 ??  ?? När byn. Veddige samhälle ligger bara ett längre stenkast från Holmerskul­le där Daniel Cederkrant­z och hans familj har hittat sitt eget paradis.
När byn. Veddige samhälle ligger bara ett längre stenkast från Holmerskul­le där Daniel Cederkrant­z och hans familj har hittat sitt eget paradis.
 ??  ?? I ett av uthusen på gården har Daniel Cederkrant­z sin arbetsplat­s där han bland annat testar olika materials värmeledni­ngsförmåga. ”Kunder från hela världen skickar prover som jag undersöker här”, säger han och visar en av ugnarna.
I ett av uthusen på gården har Daniel Cederkrant­z sin arbetsplat­s där han bland annat testar olika materials värmeledni­ngsförmåga. ”Kunder från hela världen skickar prover som jag undersöker här”, säger han och visar en av ugnarna.
 ??  ?? Hararna har upptäckt att den frodiga potatisbla­sten är ett perfekt gömställe.
Hararna har upptäckt att den frodiga potatisbla­sten är ett perfekt gömställe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden