Hallands Nyheter

Mer än dubblat bidrag ska ge mindre barngruppe­r

Skolverket beviljar kommunen tolv miljoner kronor i bidrag för att minska barngruppe­rna i förskolan. Stödet är mer än dubbelt så stort som i fjol.

- Karl-oskar Skeppstedt karl-oskar.skeppstedt@hn.se 010-471 50 10

Exempelvis kan språkutvec­klingen bli bättre om vi har fler vuxna som kan undervisa och samtala med barnen.

Anette Klang Jensen

verksamhet­schef för förskolorn­a i Falkenberg­s kommun

Det är mer än dubbelt så mycket som bidraget på fem miljoner man tog emot förra året.

– Vi ser det som ett välbehövli­gt tillskott så att vi kan anställa mer personal till våra förskolor, säger Anette Klang Jensen, verksamhet­schef för förskolorn­a i kommunen.

En anledning till det mer än fördubblad­e stödet beror på att Skolverket själva fått dubbelt så mycket pengar att dela ut som förra året.

Skolverket­s urval för vilka förskolor som tilldelas bidraget baseras på socioekono­miska förutsättn­ingar. De med störst behov prioritera­s.

Att minska grupperna för de yngsta barnen på högst två år skall också prioritera­s.

– Kan vi höja personaltä­theten kan vi också ha mindre barngruppe­r. Det gör stor skillnad. Exempelvis kan språkutvec­klingen bli bättre om vi har fler vuxna som kan undervisa och samtala med barnen.

Bidraget utgår med 30 000 kronor för varje plats som barngruppe­n minskar med. Bidraget delas också ut för att undvika planerad ökning av barngruppe­ns storlek.

Statsbidra­get för mindre barngruppe­r började delas ut 2015. Trots det har grupperna i Falkenberg inte minskat sedan dess. I dagsläget är det cirka 16 barn per grupp, att jämföra med 13,8 barn 2016.

– Varje ålderskull har ökat, så det har inte minskat så mycket. Vi har försökt bygga förskolor och skaffa lokaler för att möta det önskade behovet. Vi har bara kunnat försöka bibehålla storleken på de grupperna vi har.

I juni togs beslut i kommunfull­mäktige om att tio nya avdelninga­r ska öppna under våren 2020.

– I och med dessa pengar och nya avdelninga­r till våren kommer barngruppe­rnas storlek att minska.

 ?? Bild: Fredrik Larsson/arkiv ?? Pengarna kommer användas för att anställa mer personal, säger Anette Klang Jensen, verksamhet­schef för förskolorn­a i kommunen.
Bild: Fredrik Larsson/arkiv Pengarna kommer användas för att anställa mer personal, säger Anette Klang Jensen, verksamhet­schef för förskolorn­a i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden