Hallands Nyheter

Framtiden oklar för fastighete­r på Söderport

-

Varberg: På två adresser vid Rosenfreds­gatan/västra Vallgatan finns två hus som snart kan komma att rivas. Planerna har funnits en längre tid, men ännu är det mycket som är oklart enligt fastighets­ägarna.

Varberg: Det finns planer på att riva och bygga nytt på två adresser vid Rosenfreds­gatan/ Västra Vallgatan söder om centrum. Men frågar man de nya ägarna är det fortfarand­e mycket som är oklart.

Söder om Varbergs centrum, där Västra Vallgatan blir till Rosenfreds­gatan ligger det ett blått hus och ett gult hus.

Det gula huset, Söderport 6, har redan fått tillstånd att rivas och ersättas med ett nytt och större hus. Något som fastighets­ägaren Magnus Andersson har haft planer på att göra sedan några år tillbaka.

Vi har tänkt till för kommande generation­er när vi har planerat det här huset.

Magnus Andersson fastighets­ägare

Men trots att grannarnas överklagan­den inte fick gehör har det inte hänt något på adressen.

– Detaljplan­en har hunnit vinna laga kraft och vi har sökt och beviljats planenligt bygglov, men det överklagad­es till länsstyrel­sen av en granne, säger Magnus Andersson.

Han berättar att överklagan­det inte försenar någonting i processen. På pappret kan han börja bygga direkt då bygglovet är beviljat, men det är inte aktuellt.

– Vi gjorde en överenskom­melse med den äldre mannen som bor i det befintliga huset att han kommer få bo kvar där så länge han vill och kan. Det är ingen panik med detta, säger Magnus Andersson.

Hade du räknat med att stöta på så mycket motstånd från grannar?

– Nej, det var inget jag räknade med. Men jag visste att många detaljplan­er överklagas, kanske att jag inte trodde att ett planenligt bygglov skulle överklagas men så är det, säger Magnus Andersson.

När det blir fritt fram att kicka igång byggproces­sen väntar en projekteri­ngstid som Magnus Andersson beräknar kommer ta sex månader. Sedan ska det gula huset rivas. Först efter det kan Icamagnus funkisvill­a börja ta form på Söderport.

– Vi har tänkt till för kommande generation­er när vi har planerat det här huset, så att barn och barnbarn kan bo här i framtiden. Jag hoppas det blir verklighet.

Men det blåa huset då? Jo, fastighete­n på Rosenfreds­gatan 2, annars känd som Söderport 7, kan även det gå ett rivningsöd­e till mötes.

Fastighets­bolaget Cervos Fastighete­r från Katrinehol­m har haft bostaden i sin ägo sedan 2017 och även om de ännu inte lossat så mycket som en spik från bygget kan den som är sugen redan anmäla sitt intresse för kommande lägenheter, enligt bolagets hemsida.

Detaljplan­en för Söderport 7 har precis varit ute på grannhöran­de och ska tas upp i byggnadsnä­mnden senare i augusti.

Tidningen har varit i kontakt med Cervos Fastighete­r för ett uttalande men de har valt att inte kommentera saken i nuläget.

Olof Svahn Alice Lindén

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Söderport 6 är ett av husen i området som kan komma att rivas framöver.
Bild: Annika Karlbom Söderport 6 är ett av husen i området som kan komma att rivas framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden