Hallands Nyheter

Bockjakten startskott på årets jaktsäsong

Något knäpper inifrån den mörka, täta skogen och i skogsbryne­t reser sig något över det höga gräset. Ett rådjur? HN följde med jägaren Emelie Nilsson på pyrschprem­iären i fredags morse.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Halland: Är det en sten eller ett rådjur? Strax innan gryningen är det svårt att avgöra. HN följde med jägaren Emelie Nilsson på jaktpremiä­ren.

Djur som vildsvin och vildkanin får jagas året om men i fredags morse drog den riktiga jaktsäsong­en i gång i Halland. Från och med en timme före soluppgång­en i fredags är det tillåtet att jaga rådjur – men endast bockar. Nu i början av säsongen är det bara smygjakt, så kallad pyrschjakt, som gäller. Jakthund får inte användas förrän senare på säsongen.

Emelie Nilsson parkerar bilen i åkerkanten och samlar ihop sina saker. Klockan är kvart över fyra på morgonen och öronen berättar att vi går genom högt gräs. I mörkret är det är svårt att urskilja vegetation­en. Jakttornet står väl dolt under en rönn i ett stenröse.

Vi klättrar upp och det första intryckets absoluta tystnad visar sig vara fel. Det är inte alls tyst! En duvas vingslag, en bil i fjärran, ett knäck i skogen, regndroppa­r mot rönnens löv och bär – alla ljud når jakttornet.

Ett rådjur i skogsbryne­t visar sig i gryningen vara en hög grästorva men haren som ligger som förstenad är just en hare.

Tjugo i sex skäller en råbock men han kommer inte åt vårt håll. Emelie använder lockpipa men bocken håller sig undan. Nej, det enda av större vikt som visar sig denna morgon, förutom tranor, gäss och flera harar, är en dovhjort. Inget skjutet på jaktpremiä­rens morgon alltså.

Emelie Nilsson deppar inte för det. Hon ska ut till kvällen igen och som alla jägare vet hon att viltet inte alltid visar sig. Vi satt tre timmar – som rusade förbi – i tornet och kunde då bara viska till varandra. Efteråt kan vi prata:

Tre timmar i tornet – vad tänker du på när du sitter på ett pass?

– Ibland tänker jag inte på någonting alls. Ibland på vad jag gjort under dagen eller vad jag ska göra. Ibland hoppas jag att något särskilt ska hända. Eller också löser jag världsprob­lem, säger Emelie Nilsson och skrattar.

– Ofta tycker jag tiden går fort den första stunden. Då ska man se över var man sitter. Sen kan tiden gå jättelångs­amt, eller bara rusa iväg. Ibland skulle jag kunna sitta hur länge som helst. Skytteträn­ing, fix med utrustning, planering... men just jakten, vad är det du uppskattar med den?

– Det är nog precis detta att man tror att det ska vara tyst, men att det egentligen händer jättemycke­t hela tiden. Om man vandrar är man också i naturen – men man påverkar den. Man hörs och djurlivet anpassar sig efter en. Vid den här jakten ska man vara så osynlig och bortkoppla­d som möjligt. Vid pyrschjakt­en upplever man naturen som den verkligen är.

 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Nu är jaktsäsong­en 2019/2020 i gång för Emelie Nilsson och alla andra halländska jägare.
Bild: Rebecka Kvint Nu är jaktsäsong­en 2019/2020 i gång för Emelie Nilsson och alla andra halländska jägare.
 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Bock får jagas från och med den 16 augusti, kid från 1 september och get från 1 oktober. Emelie Nilsson arbetar som löneadmini­stratör. Hon tar inte ut någon semester under sommaren utan sparar all semester till jaktsäsong­en. Familjen är i stort sett självförsö­rjande på kött. ”Vi köper fisk, kyckling ibland och salami någon gång.”
Bild: Rebecka Kvint Bock får jagas från och med den 16 augusti, kid från 1 september och get från 1 oktober. Emelie Nilsson arbetar som löneadmini­stratör. Hon tar inte ut någon semester under sommaren utan sparar all semester till jaktsäsong­en. Familjen är i stort sett självförsö­rjande på kött. ”Vi köper fisk, kyckling ibland och salami någon gång.”
 ??  ?? Vid bilfärden från passet fick vi syn på ett par rådjur i flykt. Under jaktsäsong­en 2017/2018 (färskaste statistike­n) sköts 4 500 rådjur i Halland.
Vid bilfärden från passet fick vi syn på ett par rådjur i flykt. Under jaktsäsong­en 2017/2018 (färskaste statistike­n) sköts 4 500 rådjur i Halland.
 ??  ?? Emelie Nilsson har varit med sin pappa och jagat sedan barnsben. Hon är medlem i Jägareförb­undet Hallands styrelse och arbetar särskilt med jakt för unga.
Emelie Nilsson har varit med sin pappa och jagat sedan barnsben. Hon är medlem i Jägareförb­undet Hallands styrelse och arbetar särskilt med jakt för unga.
 ??  ?? Vid pyrschjakt smyger jägaren på viltet. Hund får inte användas. ”Det är en väldigt lugn, trygg och behaglig jaktform. Man har gott om tid”, säger Emelie Nilsson.
Vid pyrschjakt smyger jägaren på viltet. Hund får inte användas. ”Det är en väldigt lugn, trygg och behaglig jaktform. Man har gott om tid”, säger Emelie Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden