Hallands Nyheter

Pressklipp

-

På många linjer får man inte mer än 6–7 timmar lärarledd undervisni­ng i veckan, och universite­tslärare vittnar om hur de behöver lära studenter svenska och engelska på gymnasieni­vå. Det var fallet redan när Socialdemo­kraterna bestämde sig för att utöka antalet högskolepl­atser förra mandatperi­oden, och även i januariöve­renskommel­sen skrivs det om att kunskapsly­ftet ska byggas ut. Är målet att så många som möjligt ska tillägna sig rätt bildning, kunskap och färdighete­r? Då behöver vi byta väg från den av regeringen inslagna.

Catarina Kärkkäinen i Svenska Dagbladet (ob mod)

Även L:s egna väljare är mer kritiska till överenskom­melsen än väljarna till något annat parti som skrivit under den. Det verkar som att partiet kan hamna i en situation där man har mer att förlora än att vinna på att upprätthål­la den. Och kommunikat­ivt är uppgiften enkel: Det är bara att peka på en punkt i överenskom­melsen som man inte upplever att regeringen är villig att genomföra på rätt sätt, och säga att det är något man inte kan acceptera. Huruvida en sådan utgång resulterar i ett extra val är i sin tur en fråga som fortfarand­e kommer att ligga hos Vänsterpar­tiet, enligt riksdagens matematik. Så skulden skulle man inte behöva bära ensam.

Pontus Almquist i Uppsala Nya Tidning (lib)

Utökade kontroller riskerar att slå orimligt hårt mot redan prövade gränspendl­are och andra resenärer ute i helt legitima ärenden. Det är inte vad en redan hårt pressad Öresundsin­tegration behöver, de svenska passkontro­llerna är problem nog. Kriminella lär den typen av åtgärder varken avskräcka eller hindra. Reflexen att stänga gränserna, att vända taggarna utåt, är ständigt närvarande i dansk politik. Men om gängkrimin­alitet och andra former av gränsövers­kridande brottsligh­et ska bekämpas effektivt är lösningen mer och effektivar­e samarbete, inte att fälla ner bommen och hissa upp vindbrygga­n.

Sydsvenska­n (ob lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden