Hallands Nyheter

Vi försöker hålla skräpet borta

-

Varberg. Hamn- och gatuförval­tningen ansvarar för att tömma papperskor­gar och att hålla rent på allmänna platser. I vår budget är cirka 2,9 miljoner kronor avsatta för tömning, handplock av skräp samt städ på stränder. Vi gör vårt bästa för att ha beredskap för den ökade nedskräpni­ng som sker under sommaren, genom exempelvis utplacerin­g av fler sopkärl och containrar på strategisk­a platser samt ökad tömning av papperskor­gar. Papperskor­garna i centrum töms dagligen. Under högsäsong sker tömning två gånger om dagen vid de mest välbesökta platserna. Vi handplocka­r också det skräp som hamnar på marken. Sommartid blir det totalt cirka sex ton skräp per vecka.

Det är vårt ansvar att tömma papperskor­garna men det är varje enskild persons ansvar att se till att skräpet hamnar i dem. Vi har över 1 000 stycken utplacerad­e, så om en är full är det inte långt till nästa.

I sommar har vi testat att använda nya sopkärl i området kring Varbergs gästhamn. Dessa drivs av solceller som komprimera­r soporna och signalerar när det är dags för tömning. Utvärderin­gen hittills är att dessa är väldigt effektiva. Det är möjligt att vi som ansvarar för renhållnin­gen kan hitta ännu fler effektiva sätt att utföra arbetet på, men alla behöver hjälpas åt med att inte skräpa ned.

Jenny Bergström

avdelnings­chef, hamn- och gatuförval­tningen

Henrik Petzäll

förvaltnin­gschef, hamn- och gatuförval­tningen

på ”Skräpet sprider sig på sommaren” (12/8).

 ?? Bild: Anna Johansson ?? Papperskor­garna i centrum töms dagligen, under högsäsong är det tömning två gånger om dagen på de mest välbesökta platserna.
Bild: Anna Johansson Papperskor­garna i centrum töms dagligen, under högsäsong är det tömning två gånger om dagen på de mest välbesökta platserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden