Hallands Nyheter

Stoppa de utländska stöldligor­na

- Georgia Ferris (KD)

Varje år förs stöldgods för mellan en och två miljarder kronor ut ur Sverige. Stölderna drabbar människor i deras hem, på deras arbetsplat­ser och i deras företag. De skapar både ekonomiska skada och framför allt en känsla av otrygghet och hopplöshet. Förra året klarade endast tre procent av alla inbrott upp.

I vårt grannland Finland är siffrorna runt 20 procent. I våras släppte Polisen en rapport som konstatera­r att 50 procent av alla inbrott och 90 procent av alla stölder av båtmotorer, bilar och jordbruksm­askiner kommer från utländska stöldligor. Alla som anmält en stöld vet hur det brukar sluta: Redan när kopian av anmälan kommer på posten, kommer också beskedet att förundersö­kningen är nedlagd. Eftersom nästan ingen straffas för brotten är det i princip riskfritt för ligorna att fortsätta. Ska stöldligor­na stoppas, måste vi få kontroll på gränsen.

Vad gör då regeringen? I princip ingenting. Svenska Tullen har idag inte laglig rätt att stanna en lastbil med stöldgods och kvarhålla förare om de misstänker att den är full av stöldgods. Så ser de ett lastutrymm­e fullt av Husqvarna-maskiner utan kvitton kan de göra… ingenting. Kristdemok­raterna har ett flertal gånger krävt att lagen ska ändras. Regeringen har inte gjort någonting alls, och stöldgodse­t fortsätter flöda ut.

Samtidigt fortsätter kränkninga­rna av människors hem, och Falkenberg är inte skonat vilket vi tyvärr kunnat läsa om här i HN. Sommaren är högsäsong för inbrotten. Allt för många kommer få börja semestern med att städa undan glassplitt­er i sommarstug­an, efter att någon brutit sig in där. Alldeles för många kommer också få börja den första arbetsveck­an med att konstatera att det saknas verktyg och maskiner på företaget och ringa försäkring­sbolaget istället för att sätta igång produktion­en. Inbrottsvå­gen måste stoppas, men regeringen står handfallen.

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Georgia Ferris (KD).
Bild: Ola Folkesson Georgia Ferris (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden