Hallands Nyheter

Lokalt museum belönades med hederspris

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg: Monarkmuse­et prisbelöna­des i går – med Årets backspegel.

Det är en tillvarons märklighet att Falkenberg har ett Monarkmuse­um, trots att det är grannstade­n Varbergs industriel­la historia som i så hög grad präglats av Monark, grundat 1908.

Men varbergare­n Roger Arneson, som för övrigt själv sökte jobb på Monark 1990 utan att lyckas få något, tyckte att det var enklare att hitta lokal i Falkenberg för sitt lilla museum som han öppnade 2016, resultatet av ett samlande i 40 år.

– När jag var 15 år hade jag redan tretton Monarkmope­der och halva släkten jobbade ju på Monark, säger Arneson, själv applikatio­nsingenjör inom pumpbransc­hen, som förklaring till intresset.

Och Monarks historia är så mycket mer än cyklar. Under storhetsti­den var företaget arbetsgiva­re för flera tusen anställda och med en bred inriktning: cyklar, mopeder, motorcykla­r, tv- och radioappar­ater, fritidsbåt­ar med mera.

När jag var 15 år hade jag redan tretton Monarkmope­der.

Museet, som mestadels håller öppet efter förbokning, ligger inrymt bland de många förrådsbyg­gnaderna på Smedjeholm, två våningar fullproppa­de som en tomtesäck.

– Utan alla gåvor skulle jag inte ha kunnat bygga upp det här, säger Roger Arneson.

Men priset då? Jo, Motorhisto­riska riksförbun­det har gjort nationalda­gen, 6 juni, till en dag då man vill ”manifester­a det fordonshis­toriska kulturarve­t”. Då ordnas många motorhisto­riska arrangeman­g, bland annat kickade Monarkmuse­et i gång någon gammal klenod och visade upp samlingarn­a för allmänhete­n.

Av detta imponerade­s Motorhisto­riska riksförbun­det och tidningen Nostalgia. De ansåg därför att Monarkmuse­et förtjänade deras gemensamma hederspris Årets backspegel för en alldeles förträffli­g fordonshis­torisk tillbakabl­ick.

 ?? Bild: Håkan Bergström ?? Belönade: Leif Svensson och Roger Arneson på Monarkmuse­et.
Bild: Håkan Bergström Belönade: Leif Svensson och Roger Arneson på Monarkmuse­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden