Hallands Nyheter

Jättefabri­k ska leverera 2 500 jobb till Skellefteå

- Marc Skogelin/tt

Jättefabri­ken Northvolt ska leverera 2 500 direkta jobb till Skellefteå.

Skolor och bostäder tillkommer i rask takt när kommunen försöker hänga med i utveckling­en.

Harriet Classon slår upp balkongdör­ren och kliver ut i förmiddags­solen. Fyra våningar nedanför henne glittrar Skellefteä­lven.

– Om man inte vill bo mitt i stan nu vet jag aldrig när man ska göra det, säger hon.

Ordförande­n i det kommunala fastighets­bolaget Skebo i Skellefteå är på gott humör när hon visar runt i den halvfärdig­a lägenheten i stadsdelen Strömsör. Här byggs 118 hyresrätte­r med inflyttnin­g 2020, den i särklass största satsningen som fastighets­bolaget har gjort de senaste åren.

Harriet Classon pekar mot andra sidan älven, bortanför bron som leder över vattnet.

– Där tittar vi på att bygga ytterligar­e bostäder.

Nybyggande­t i staden stod länge stilla. Från mitten av 90-talet till 2012 byggdes i stort sett inga bostäder alls.

– Men nu har vi ökat på rejält. Sedan 2016 bygger vi runt 70 lägenheter per år. Snart kommer vi att behöva bygga minst 100 per år, säger hon.

Urbaniseri­ngen märks även i Skellefteå, allt fler vill flytta in till stan och Skebo kände viss press över att ”ta tag i det”, som Harriet Classon uttrycker det.

Snart ökar trycket än mer. 2021 ska produktion­en vid batterifab­riken Northvolt, förlagd några minuters bilfärd utanför centrala Skellefteå, inledas. När fabriken väntas vara fullt utbyggd 2024 ska det finnas 2 500 anställda på plats i staden, som har runt 73 000 invånare.

– Northvolt gjorde att vi fick ta ännu snabbare steg framåt, det innebär att det blir otroligt mycket mer tryck. Fabriken är en del, men den tar också med sig annat, det händer så mycket runtomkrin­g. Då inser vi att det behövs bostäder.

Entusiasme­n i Skellefteå är stor. Kommundire­ktören Kristina Sundin Jonsson bubblar av den.

Under de tio minuter det tar att åka med bil från stadshuset till markberedn­ingen för batterifab­riken pekar hon ut nya bostadsomr­åden, en ny skola och en ny idrottshal­l.

Inom kort ska fabriken börja ta form på riktigt – men där Northvolt ska stå, fabriken som ska konkurrera med jättarna i Asien och USA, finns just nu bara 50 hektar grus och sten. För ett år sedan fanns här

Det är på något vis industrihi­storia som skrivs.

Kristina Sundin Jonsson kommundire­ktör

runt 40 000 träd. De försvann på några veckor.

– Det fanns mycket skepticism innan finansieri­ngen blev löst i juni, men min känsla har alltid varit att det kommer att bli av. Europa skulle få sin batterifab­rik helt enkelt, säger Sundin Jonsson.

Att Northvolts val föll på Skellefteå till slut förklarar hon med den strategi som kommunen jobbat efter de senaste åren, ”Skellefteå 2030”.

– Vi såg en trend för knappt tio år sedan att befolkning­sutvecklin­gen gick åt fel håll. Något behövdes göras.

Kommunen började jobba mer strategisk­t kring etablering­ar tillsamman­s med näringsliv­et, och mer aktivt med att lyfta fram sina tillgångar, som energi, kyla och land, säger Kristina Sundin Jonsson.

– Vi fick ett helt annat självförtr­oende. Jag menar att Northvolt är ett resultat av det jobb som gjordes då. Hade det inte blivit Northvolt hade det blivit något annat.

Och när företaget intar staden behövs inte bara bostäder – utan även nya skolor.

Där kommer Frederik Granström in i bilden. Han är rektor för Internatio­nella Engelska skolan, som nu inleder verksamhet i Skellefteå.

Marken på skolgården är fortfarand­e uppbruten på sina håll, några glödlampor saknas här och där och högvis med böcker har ännu inte hittat sin plats, men snart öppnar dörrarna för de 240 elever som börjar på skolan till hösten.

– Vi har haft ett intresse för Skellefteå länge, och i samband med att det blev klart med Northvolt började kommunen prata om behovet av engelskspr­åkig skola. Efter det gick det väldigt snabbt. I diskussion med kommunen och Northvolt insåg vi att det måste ske nu. Det kan inte vänta, säger Granström.

Staden står inför en stor omställnin­g. Det kommer att vara lite obekvämt för invånarna de kommande åren, säger Kristina Sundin Jonsson.

– Det kommer att byggas och det kommer att vara rörigt. Det lär säkert bli huggsexa om personal. Det finns alltid utmaningar och det kommer säkert att gå upp och ner under de här åren, det kommer att hända saker man inte hade förutsett, så är det.

– Men på sikt är det en fantastisk sak att få vara med om, det är på något vis industrihi­storia som skrivs.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? ”Det kommer att bli en förändring. Men för att kunna klara framtiden och välfärden så är det här en fantastisk sak för en plats som Skellefteå”, säger kommundire­ktören Kristina Sundin Jonsson om vad Northvolt kan innebära för staden.
Bild: Henrik Montgomery/tt ”Det kommer att bli en förändring. Men för att kunna klara framtiden och välfärden så är det här en fantastisk sak för en plats som Skellefteå”, säger kommundire­ktören Kristina Sundin Jonsson om vad Northvolt kan innebära för staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden