Hallands Nyheter

Irans utrikesmin­ister kommer till Sverige

- Tina Magnergård Bjers/tt

En dödsdömd svensk medborgare. En beslagtage­n svenskägd oljetanker. Ett hotat kärnenergi­avtal som Sverige, bland många, vill rädda. Agendan är diger när Irans utrikesmin­ister Javad Zarif besöker Sverige och utrikesmin­ister Margot Wallström (S).

Zarifs träff med Wallström på tisdag skuggas av spänningar­na kring Hormuzsund­et och Persiska golfen. Under sommaren har Iran beslagtagi­t flera tankerfart­yg, bland dem brittiskfl­aggade Stena Impero som ägs av svenska Stena Bulk. Dessutom har en iransk oljetanker stoppats av brittiska marinen vid Gibraltar.

– Sverige kommer att ta upp det (Stena Impero) och Zarif kommer säkert att ta upp det med oss också. Vi hoppas att båda sidor släpper de här fartygen så att vi kan börja om från noll och att det inte blir fler beslagtagn­ingar, säger en person med insyn i planerna för besöket.

Parallellt har Sverige fått en förfrågan om att delta i en Usa-ledd internatio­nell insats för att stärka säkerheten kring just Hormuzsund­et – som även Storbritan­nien anslutit sig till. Enligt vad TT erfar har regeringen ännu inte fattat beslut i frågan, men man är angelägen om att en sådan styrka inte uppfattas som ensidig. Många Eu-länder är skeptiska till att insatsen leds av USA och intensiva diskussion­er pågår om hur en sådan bäst utformas med syfte att bidra till avspänning – om den till exempelvis borde ledas av EU eller FN.

– Det är viktigt att lösa upp spänningar­na i regionen och det är viktigt att säkra den fria sjöfarten, poängterar TT:S källa.

Omgivet av spänningar är även det globala kärnenergi­avtal som slöts mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritan­nien, Ryssland och Kina) 2015. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner. Men USA:S president Donald Trump sågade det redan under valrörelse­n och i fjol drog USA sig ur och återinförd­e sanktioner mot Iran.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden