Hallands Nyheter

Klimatet i fokus när Löfven besöker Island

- Mattias Mächs/tt

De nordiska statsminis­trarna får sällskap av Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel vid sitt traditions­enliga sommarmöte, som i år hålls på Island. De kommer bland annat att diskutera klimatfråg­or och säkerhetsp­olitik.

Stefan Löfven tas emot på måndag av sin isländska kollega Katrín Jakobsdott­ír. De gör först ett besök vid det geotermisk­a kraftverke­t Hellisheid­i utanför Reykjavik där forskare utvecklat en metod för att fånga in och lagra koldioxid i marken.

Därefter väntar en gemensam arbetslunc­h. Jakobsdott­ír har även enskilda möten inplanerad­e med Danmarks Mette Frederikse­n, Norges Erna Solberg och Finlands Antti Rinne.

På tisdag morgon träffas samtliga nordiska statsminis­trar för att hålla sitt årliga inofficiel­la sommarmöte. Även företrädar­e för Åland, Färöarna och Grönland deltar.

I samband med mötet planerar de att skriva under en deklaratio­n om klimatarbe­te och hållbar utveckling.

Vid lunch träffar statsminis­trarna sedan Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, som bjudits in som gäst till årets möte.

”Vi kommer att diskutera viktiga gemensamma intressen och samarbeten, med starkt fokus på klimatomst­ällning och hållbar utveckling, sociala frågor, extremism och säkerhetsf­rågor”, säger Löfven i ett skriftligt uttalande till TT.

Flera vd:ar för olika nordiska företag, däribland Telia och SAS, samlas också i Reykjavik under tisdagen och kommer bland annat att presentera vad de beskriver som initiativ för att skapa hållbara affärslösn­ingar i Norden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden