Hallands Nyheter

USA bekräftar tankar på att köpa Grönland

- Tt-ritzau

Vita huset bekräftar att USA:S president Donald Trump kikar på möjlighete­n att köpa Grönland från Danmark.

Men statsminis­ter Mette Frederikse­ns budskap är, föga förvånande, att den självstyra­nde ön som tillhör Danmark inte är till salu.

– Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland är grönländsk­t. Jag hoppas fortfarand­e att det inte är på allvar, säger Frederikse­n till den grönländsk­a tidningen Sermitsiaq i samband med ett besök till ön.

The Wall Street Journal har tidigare rapportera­t att Donald Trump vill köpa ön, men först på söndagen bekräftade Larry Kudlow, ekonomisk rådgivare i Vita huset, att uppgiftern­a stämmer, rapportera­r The Hill.

Danmark äger Grönland. Danmark är en allierad. Grönland är en strategisk plats.

Larry Kudlow ekonomisk rådgivare i Vita huset

– Danmark äger Grönland. Danmark är en allierad. Grönland är en strategisk plats. De har en massa värdefulla mineraler, säger Kudlow till Fox News och fortsätter:

– Presidente­n, som kan en del om att köpa fastighete­r, vill ta sig en titt.

Både danska och grönländsk­a politiker har tagit avstånd från möjlighete­n att Grönland skulle kunna bli amerikansk­t i framtiden, bland dem Grönlands regeringsc­hef Kim Kielsen.

USA har tidigare lekt med tanken att köpa Grönland, vars läge mot Ryssland skulle vara viktigt för USA.

1867, när USA köpte Alaska från Ryssland, arbetade amerikansk­a myndighete­r även med en plan för att köpa Grönland.

1946 gav den dåvarande amerikansk­a presidente­n, Harry Truman, den danska regeringen ett erbjudande om att köpa ön för 100 miljoner dollar.

Erbjudande­t avvisades, men amerikaner­na fick behålla sin militära närvaro på ön – 1952 inrättades Thule Air Base på norra Grönland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden