Hallands Nyheter

Martin Örtegren: Tajmingen för Falkenberg var den sämsta tänkbara

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

Falkenberg­s FF kunde inte valt ett sämre tillfälle att möta de himmelsblå.

Bortaplan på ett välfyllt Stadion med en högljudd publik som lyfte sina hemmaspela­re. Ett lag som verkligen haft grus i maskinerie­t på sistone i den inhemska ligan. Det har endast blivit kryss i de fyra senaste matcherna i Allsvenska­n, mot lag som bland annat Östersund och Sirius. En seger var ett måste för att inte halka efter ännu mer i jakten på lagets 21:a Sm-guld. Lägg därtill två ruggigt spelsugna klasspelar­e i form av Arnor Traustauso­n (tillbaka efter skada) och Romain Gall (hittad bland Piggelinen, fiskpinnar­na och schnitzeln i Uwe Röslers frys).

Å andra sidan var det nog en hel del som kände på förhand att man inte kunde valt en bättre tidpunkt att spela denna matchen (däribland Fff-tränaren Hasse Eklund). Skåningarn­a är mitt i ett brinnande Europa League-kval med match igen på torsdag, vilket då inneburit tolv matcher på 43 dagar. Ett snitt på match var 3,5 dag. Det är långt ifrån ett lugnt spelschema. Och efter praktskräl­len i Solna tidigare under söndagseft­ermiddagen såg man att ett krisande bottenlag, som Kalmar är/var, kan slå ett guldjagand­e lag som fightas på två fronter.

Men tyvärr besannades mina föraningar om att de förstnämnd­a faktorerna vägde betydligt tyngre än äventyret utanför Sveriges gränser för MFF:S del. Och det per omgående. Att nollan sprack efter endast sju minuter var alldeles för tidigt för att poängdrömm­en överhuvudt­aget skulle leva. En mycket rörlig hemmaoffen­siv gjorde att FFF hade svårt att räkna in spelarna som gång på gång kom in i boxen (detta skedde vid flera av baklängesm­ålen).

Fff-tränaren Hasse Eklund var en smula frustrerad över klubbens passivitet innan fönstret stängdes tidigare i veckan. Samtidigt som bland annat bottenkonk­urrenten Kalmar plockade in en handfull nya spelare som gjorde avtryck direkt. Och jag kan förstå Hasse. Det kan bli väldigt kostsamt för FFF med deras tämligen tunna trupp när man går in i slutskedet på en lång säsong när man åker på avstängnin­gar och drar på sig skador.

Det kan bli väldigt kostsamt för FFF med deras tämligen tunna trupp när man går in i slutskedet på en lång säsong när man åker på avstängnin­gar och drar på sig skador.

Att den enda värvningen var en 19-årig talang som troligen inte kommer gå in och göra något större avtryck i den allsvenska bottenstri­den ger inget skräckinja­gande intryck. Men det är inte i den här bortamatch­en som man ska bryta den nu 19 matcher långa sviten i Allsvenska­n utan seger på bortaplan. Den senaste kom mot Gefle i juli 2016.

Dock får det inte se ut på det här sättet. Jag vet inte om analysen av matchen ikväll och imorgon kommer göra Fff-staben mycket klokare. Risken finns att man istället blir gråhårig. Det man måste göra är i alla fall att täppa till hålen i försvaret. Annars blir det ytterligar­e en mardröm när superoffen­siva Hammarby kommer på besök i nästa omgång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden