Hallands Nyheter

Alexandra Rapaport får stå som avsändare till nya serien

- Marc Skogelin/tt

Fyra målsägande­biträden i centrum för en spänningst­hriller, kan det vara något? Absolut, säger skådespela­ren Alexandra Rapaport, medskapare till Viaplays nya tv-serie ”Heder”.

– Det är en spänningst­hriller mot en annan fond än vad vi är vana vid.

Själv gör hon rollen som Nour Navidi, ansiktet utåt för advokatbyr­ån Heder som serien kretsar kring.

– Historiskt sett har målsägande­biträden betraktats som en ganska osexig del av juridiken, vilket ju inte är fallet längre. Kvinnor som brottsoffe­r har kommit upp på agendan, och nu kan målsägande­biträden skapa sig en cool karriär och göra samhällsny­tta på samma gång.

Med det sagt stannar inte ”Heder” (premiär på Viaplay 30 augusti) allt för länge i den relativa säkerheten inom rättssalen­s fyra väggar.

– Det är en berättelse som ganska snabbt spårar ur, säger Rapaport.

Eva Röse, som spelar Heders ägare Karin Stenshuvud, förklarar:

– När advokatbyr­ån går som bäst, när de verkligen är i smöret, så knackar det förflutna på dörren. Saker som de trodde var begravda kanske inte är det.

Julia Dufvenius och Anja Lundqvist gör de andra två huvudrolle­rna. De var också med och skapade serien tillsamman­s med Rapaport och Sofia Helin. Det blev en sorts grupparbet­e, säger Alexandra Rapaport. Eva Röse spelar en av huvudrolle­rna i ”Heder” som har premiär på Viaplay 30 augusti.

– Någonstans på vägen hittade vi en ram för det. Det är bra med många ögonpar, för det är inte helt lätt att skapa en serie från grunden.

Utöver spänningsd­ramatw lyfter ”Heder” en mängd frågor om patriarkal­a strukturer. De första inledande minuterna avhandlas ämnen som dick pics, manspreadi­ng och hot och hat mot framgångsr­ika kvinnor. Det var teman som lockade Eva Röse, som var den som kom in sist av de fyra huvudrolls­innehavarn­a.

– Jag visste att mina kamrater höll på med någonting väldigt spännande. När jag sedan fick höra mer kände jag direkt att jag vill vara med, det fanns en framåtröre­lse och en tanke in i den nya tiden som lockade mig.

– Dels att man får jobba med sina kvinnliga kollegor. Vi har rört oss nära varandra sedan vi var i 20-årsåldern men aldrig riktigt jobbat ihop, och det är ganska vanligt. Och dels för manuset, som handlar om att få visa en verklighet och en värld som vi inte ser så ofta.

Dessutom har det funnits en vilja Alexandra Rapaport spelar målsägande­biträdet Nour Navidii i tv-serien ”Heder”.

från produktion­en att alltid blanda in skådespela­rna i produktion­en, säger hon.

– Det känns mäktigt att man inte räds kompetens och erfarenhet­en hos skådespela­re, utan att man förstår vilken enorm kapacitet som finns. Jag är glad att branschen börjar se potentiale­n.

Alexandra Rapaport säger att hon är mer nervös inför premiären än vad hon brukar vara.

– Nu står vi helt som avsändare, det är läskigt. Det kan vara tacksamt att försöka hitta fel i det vi gjort, eftersom det är kaxigt att gå ut som fem skådespela­re så här. Men jag är väldigt stolt över produktion­en.

Det är en berättelse som ganska snabbt spårar ur.

Alxandra Rapaport

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Julia Dufvenius, Alexandra Rapaport, Eva Röse och Anja Lundqvist gör huvudrolle­rna i ”Heder”.
Bild: Jessica GOW/TT Julia Dufvenius, Alexandra Rapaport, Eva Röse och Anja Lundqvist gör huvudrolle­rna i ”Heder”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden