Hallands Nyheter

Deras trädgård är inte som alla andra

I många år drev Hans Benjaminss­on ett eget snickerifö­retag i Åttabro. Numera är han mest känd för sin älg i naturlig storlek. Först huserade den på Varbergs fästning, numera tronar den väl synlig på ett berg i Strömstad. Den lyftes på plats förra året och

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Livets gång: Hos Benjaminss­ons finns det både vilda djur och troll. Det har konsthantv­erkaren Hans sett till. Men älgen han har gjort är på visit i Strömstad.

Hur hamnade din älg i Strömstad?

– Min älgskulptu­r ingick i utställnin­gen ”Egenart - En annan typ av konst” på Varbergs fästning 2013, även en varg som jag gjort i naturlig storlek var med. En kvinna som sett älgen på fästningen tipsade så att den också blev utvald att vara med på konsthalle­n Lokstallet­s utomhusuts­tällning i Strömstad förra året. Min älg hämtades med hästtransp­ort, men fick inte plats, huvudet med horn och allt fick hänga utanför så att alla såg det. Det var nog många som undrade längs med vägen...haha. Med hjälp av en lyftkran ”flögs” den upp på berget i Strömstad, älgen är väl synlig. Vi var och tittade på den förra sommaren.

Hur kommer det sig att du började göra skulpturer?

– Jag har målat tavlor i olja i många år men hade länge haft i huvudet att skulpturer skulle vara något för mig. 2012 började jag. Först gjorde jag en skulptur som föreställd­e barnbarnet Josef, sen blev det älgen.

Håller du på fortfarand­e?

– Ja, senast i går färdigstäl­lde jag en elefant i naturlig storlek. Jag tänkte att den skulle bli klar till intervjun och fotografer­ing. Min nästa grej blir människoap­or, de ligger ju i närmast släkt till oss i generna. Jag använder en metod jag är ganska ensam om, jag gör först en stomme av bland annat plywood och hönsnät, den bygger jag sedan vidare på och formar med en cementlikn­ande massa av lim och kalk en skulptur.

Du har gjort möbler också?

– Ja, jag har gjort många möbler. De flesta i barockstil. Jag började 2008 när jag blev pensionär, det är skåp, stolar, bord, en sekretär, speglar... Jag är uppvuxen i Älvsered, när jag var liten tyckte jag om att hjälpa pappa som hade en liten möbelfabri­k. Jag var mycket i verkstaden. När jag blev äldre gick jag lärling och utbildade mig till snickare, jag arbetade på olika ställen, bland annat Varbergs träförädli­ng. Jag har faktiskt varit med om att göra dörrar till Ingemar Bergmans hus på Fårö. 1962 startade jag Åttabro snickerier, som jag drev i 45 år. Jag har alltid velat ha ett eget företag.

Du är gift med Ulla-stina, hur träffades ni?

– Vi träffades genom en bekant 1960. Vi blev ihop ett kort tag 1961, det tog slut men sen tog det fart igen samma

år. 1962 gifte vi oss och vi fick första barnet 1963. Det gick fort, jag tycker inte om att dra ut på saker. Jag gillar när allt sker snabbt.

Ni är fortfarand­e friska och krya?

– Ja, och glada. Livet är så härligt, men man får ta varje dag som den kommer, i vår ålder kan mycket hända. Det är härligt att ha någon att del minnena med och prata med varje dag. Det är viktigt att man pratar med varandra. Det är bra att inte vara ensam.

Hur länge har ni bott i ert hus på Stenkulla i Lindberg?

– Vi flyttade in i huset som jag har ritat själv 2002. Jag själv har byggt det tillbyggda lusthuset 2003 och garaget 2004. Innan bodde vi i Åttabro vid företaget som jag avvecklade 2008. Vi trivs

mycket bra här. Vi har fått det precis som vi vill.

Din trädgård är fylld av skulpturer, allt från kungar till troll och vilda djur. Kan folk komma och titta?

– Ja, vi tycker att det är för få som kommer. Folk är nog rädda att störa, men vi tycker att det är kul med besök. Jag vill gärna visa upp mina skulpturer.

Hur ska du fira din födelsedag?

– Jag kommer att fira med min fru, barn och deras familjer

 ??  ??
 ?? Bild: Lena Berglund ?? Hans med sin senaste skulptur i bakgrunden, en elefant.
Bild: Lena Berglund Hans med sin senaste skulptur i bakgrunden, en elefant.
 ?? Bild: Annika Karlbom/arkiv ?? Hans Benjaminss­ons älg fick hälsa besökarna till utställnin­gen ”Egenart – En annan typ av konst” på Varbergs fästning 2013 välkomna.
Bild: Annika Karlbom/arkiv Hans Benjaminss­ons älg fick hälsa besökarna till utställnin­gen ”Egenart – En annan typ av konst” på Varbergs fästning 2013 välkomna.
 ?? Bild: Pontus Johansson, Strömstad Tidning ?? Efter att ha transporte­ras i hästtransp­ort från Lindberg till Strömstad förra året lyftes den upp på berget vid Lokstallet­s utställnin­g i Strömstad. Den är väl synlig. Den blev kvar över vintern och har varit på plats även denna sommar.
Bild: Pontus Johansson, Strömstad Tidning Efter att ha transporte­ras i hästtransp­ort från Lindberg till Strömstad förra året lyftes den upp på berget vid Lokstallet­s utställnin­g i Strömstad. Den är väl synlig. Den blev kvar över vintern och har varit på plats även denna sommar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden