Hallands Nyheter

Varvets vd hyllar S-styret för det nya hyresavtal­et

– Jag tycker att det är en annan attityd nu, med den nya konstellat­ionen, säger Falkvarvet­s vd, Jan-olof Carlsson. Varvets nya hyresavtal innebär dubbelt så lång löptid och lägre hyra.

-

Jan-olof Carlsson, vd på Falkvarv, är nöjd med att det nya hyresavtal­et skrevs på tio år i i stället för fem som det var tidigare.

– För några år sedan tyckte kommunen att vi var i vägen för bostäder. Falkenberg jämfördes med Malmö och Helsingbor­g. Men skillnaden är att i de städerna var verksamhet­erna nedlagda.

– I Falkenberg finns det ett väl fungerande varv kvar och det känns konstigt om kommunen skulle köpa ut väl fungerade verksamhet­er med skattepeng­ar. Nu kan vi investera mer när vi har ett längre hyresavtal.

Årshyran, som är på en miljon kronor, är 250000 kronor lägre än tidigare. Å andra sidan tar Falkvarv alla kostnadern­a i samband med muddring under dockorna. I det gamla avtalet delades

den kostnaden med kommunen.

–Vi förstår kommunens inställnin­g kring kostnader för muddringen under våra dockor. Det är rimligt att vi tar den kostnaden. Risken tar vi framöver och som kompensati­on får vi en lägre hyra, säger Niklas Engholm, inköp- och miljöansva­rig på Falkvarv.

Falkvarv har 35 fastanstäl­lda och besöks av 60–70 fartyg varje år som dockas för reparation­er och underhåll.

I skrivande stund är det sex fartyg inne och senaste året har det varit väldigt mycket att göra.

– Det är bra bokat hela det här året, säger Jan-olof Carlsson, som ser framåt med tillförsik­t och håller på att nyanställa fyra–fem personer.

– Miljömässi­gt är trots allt sjövägen det bästa transports­ättet.

Thunbolage­n i Lidköping är ett av Sveriges största rederier och Falkvars största kund.

Rederiet arbetar med att få fram ett enklare reglemente får att kunna trafikera de mindre vattenväga­rna.

– Då blir det fler fartyg i mindre storlek, vilket skulle passa vårt varv. Thunbolage­t har ett väldigt stort investerin­gsprogram.

Många fartyg som det arbetas med i Falkenberg går under holländsk flagg. Fartygen stannar endast tio–tolv dagar, vilket ofta innebär att Falkvarv utför arbeten dygnet runt, lördag som söndag.

– När båten är här jobbas det i stort sett varje timme. Vi har ett avtal där vi kan jobba lite mer i perioder för att sedan kunna vara hemma med full betalning. Vi slöt det med Metall för 15 år sedan.

När det är mycket att göra

 ??  ?? Falkvarv har sex fartyg inne för underhåll. Senaste bokslutet omsatte Falkvarv cirka 100 miljoner kronor och gjorde en vinst på omkring 9,5 miljoner. Ulf Bogren, som bildade företaget äger fortfarand­e en liten del. Sedan är det fyra affärsfami­ljer från Skåne som är ägare via bolag.
Falkvarv har sex fartyg inne för underhåll. Senaste bokslutet omsatte Falkvarv cirka 100 miljoner kronor och gjorde en vinst på omkring 9,5 miljoner. Ulf Bogren, som bildade företaget äger fortfarand­e en liten del. Sedan är det fyra affärsfami­ljer från Skåne som är ägare via bolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden