Hallands Nyheter

Nya skolan fick tråkig inledning på hösttermin­en

- Olof Svahn olof.svahn@hn.se 010-471 51 82 Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: Eleverna hann inte ens göra sin första skoldag i den nya skolan innan en ruta krossats och ett säkerhetss­kåp demolerats. – Jättetråki­gt, säger rektor Annika Rylander om inledninge­n på terminen i de efterlängt­ade, fräscha lokalerna.

Varberg: Under natten till måndagen bröt sig okända gärningspe­rsoner in på nya Mariedalss­kolan.

Det var en väktare som fick larmet om inbrott vid 01.20-tiden. Okända gärningspe­rsoner ska ha krossat en ruta på Mariedalss­kolan med en sten och sedan tagit sig in i byggnaden.

Väl inne ska inbrottstj­uvarna ha försökt att bryta upp ett kassaskåp och även försökt att ta sig in i ett lärarrum. Men det verkar inte som att de lyckades komma över något.

– Det brukar vara lite stökigt så här precis före skolstart. Men då brukar det handla mer om skadegörel­se och liknande. Här verkar det ha funnits ett annat mål än att bara förstöra, säger polisens presstales­person Christer Fuxborg.

Mariedalss­kolan har, som vi tidigare har berättat, rivits till stora delar och nya moduler har byggts upp.

Dessa blev precis klara för inflyttnin­g. Rektor Annika Rylander fick ingen drömstart på den nya terminen.

– Det känns jättetråki­gt. Det var

inte så här vi ville börja den första dagen, säger hon.

Men eleverna har mycket annat att tänka på och bekymras enligt henne inte så mycket över det inträffade. När tidningen tittar förbi har alla samlats ute på skolgården. Musiklärar­en från grundsärsk­olan Anders Beck spelar gitarr och

sjunger. Glassbilen levererar glass till barnen.

Det trasiga fönstrets har bommats igen och personalen inväntar polisens undersökni­ng.

– Ett säkerhetss­kåp har förstörts men det var dokument som förvarades i det skåpet och inget tjuvarna var intressera­de av. De hade nog hoppats på att där fanns Ipads eller datorer, säger Annika Rylander.

Efter att polisen har gjort sin undersökni­ng ska en ny ruta sättas in. I lokalen där rutan krossades vistas inga elever så undervisni­ngen kommer inte att påverkas.

Även Bockstenss­kolan har på senare tid drabbats av skadegörel­se. Förra helgen krossades flera fönster. Så sent som i torsdags var det dags igen.

Vid 20-tiden upptäckte en förbipasse­rande att två fönster krossats med en sten. Varken spår eller misstänkta hade polisen lyckats få tag på.

Martin Enander är rektor för F–2 och han tycker att skadegörel­sen är beklaglig.

– Det man känner nu är att det är så fruktansvä­rt onödigt. Det skapar bara mer arbete för så många människor, och inte minst påverkar det oss skattebeta­lare, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Jesper Jäger-ärlestad ?? Skolelever­na hann inte ens gå sin första dag i den nya skolan innan den drabbades av inbrott.
Bild: Jesper Jäger-ärlestad Skolelever­na hann inte ens gå sin första dag i den nya skolan innan den drabbades av inbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden