Hallands Nyheter

Brandbombe­r och klotter på Herting

- Håkan Bergström

Falkenberg: – De senaste veckorna har vi märkt att fler kunder hört av sig efter att ha blivit utsatta för bedrägerie­r eller bedrägerif­örsök på telefon, säger Göran Bengtsson, vd för Falkenberg­s Sparbank.

Han tycker att det är angeläget med en varning, eftersom han har märkt att Falkenberg med omnejd nu verkar uppleva en liten våg av bedrägliga samtal.

– Mitt intryck är att man jobbar på det sättet, att man bestämmer sig för att rikta in sig på ett speciellt område under en tid och nu verkar det vara vårt område som är mer drabbat.

Det är de sedvanliga metoderna:

– Den som ringer upp utger sig för att ringa från banken. På olika sätt försöker man förmå den drabbade att till exempel använda sitt mobila bank-id, utge sin kod eller swisha pengar. De som ringer är skickliga och förtroende­ingivande och stressar kunden att agera, säger Göran Bengtsson.

– Om man blivit lurad på pengar så är det viktigt att snabbt höra av sig till oss, för ibland kan vi hinna stoppa en transaktio­n och rädda tillbaka pengar. Vi uppmanar också kunderna att polisanmäl­a, säger Göran Bengtsson.

Råden har ofta upprepats, men Göran Bengtsson ger dem ännu en gång: Lämna aldrig ut koder eller känsliga bankuppgif­ter till någon. Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon annan. Ingen bank eller annan seriös aktör ber om sådana uppgifter. Avbryt samtalet vid minsta osäkerhet om det kommer från banken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden