Hallands Nyheter

Stjärnskåd­isen Kate Winslet kom till Valinge

– Sedan fick de för sig att Kate Winslet skulle cykla här också. Så vi letade fram en cykel till henne och jag frågade om det var längesen hon cyklade, berättar Annika Ruff i Olofstorp, Valinge, som plötsligt fick besök av den Oscarsvinn­ande stjärnskåd­ise

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Plötsligt och plötsligt. Det kanske är en överdrift.

– En person, han var svensk, ringde hit och sa att han var platsletar­e för ett tv-program som skulle sändas i brittiska BBC. Han ville komma och titta på båtsmansto­rpet här, säger Annika Ruff som till vardags arbetar som sjuksköter­ska.

Hon undrade om det var ett skämt, men välkomnade honom. Detta var i april i år. Strax efter första besöket återkom mannen och ville förvarna om att det brittiska tv-teamet nog skulle vilja ta sig en noggrannar­e titt.

– Då fick vi klart för oss att det gällde programmet ”Who Do You Think You Are?”, där kändisar letar sina släktrötte­r. Dom sa också att det rörde sig om en skådespele­rska, och när vi frågade fick vi veta att hon var känd långt utanför Englands gränser, säger Annika Ruff.

Kvällen före tv-inspelning­en i Valinge fick makarna Ruff veta att det rörde sig om just Kate Winslet, och de fick skriva på papper om att ingenting berätta för någon utomståend­e förrän programmet sänts.

– Jag hade redan googlat på brittiska skådespele­rskor med svenska rötter, och faktiskt gissat att det rörde sig om Kate Winslet, säger John Ruff som arbetar som automation­singenjör på Södra Cell i Värö.

Så dök Kate Winslet upp, torsdagen den 16 maj, för inspelning­en av en del av programmet som sändes i BBC häromkväll­en.

– Jodå, hon sa att hon brukade cykla med barnen, så det var ingen svårighet för henne. Hon satte på sig hjälm också, eftersom det tydligen var nödvändigt när man medverkar i brittisk tv, berättar Annika Ruff om den lilla cykelepiso­den där Bbc-tittarna konfronter­as med ett vackert och försommarg­rönt Valinge (även om speakerrös­ten förklarar att det rör sig om ”byn Varberg norr om Halmstad”).

Makarna Ruff hade tagit ledigt den dagen, de var ju värdar för Kate Winslets besök i det gamla båtsmansto­rp som de äger och som ligger alldeles intill deras bostad, ett skyddat byggnadsmi­nne.

– Kate Winslet hade maken Ned och femårige sonen Bear med sig också. Jag pratade mest med Ned eftersom han satt inne hos oss större delen av dagen och läste läxor med sonen, säger John Ruff som själv har rötterna i Kanada.

Kate Winslets make Ned, som nyligen ändrade tillbaka till Smith efter att under flera år ha burit det excentrisk­a efternamne­t Rocknroll, är för övrigt brorson till miljardäre­n och äventyrare­n Richard Branson och även han engagerad i Bransons ambition att utveckla en rymdturism.

Åter till Kate Winslet, som alltså har halländska rötter, dock inte i Valinge. Så här är det med hennes rötter, om nu någon suktar efter att få veta allt om superstjär­nan som hade huvudrolle­n i megasuccén ”Titanic”, som var alldeles lysande mot Jim Carrey i ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, som gjorde en minnesvärd roll återigen mot Leonardo Dicaprio i ”Revolution­ary Road” och som fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i det omskakande dramat ”The Reader”. Med mera, med mera.

Så här är det alltså:

Kate Winslets morfars farfars farfar var Anders Jonsson, stalldräng på Sperlingsh­olms gods utanför Halmstad, fängslad på Halmstad slott och dömd till piskrapp för att

under nödåret 1831 ha stulit potatis och en bikupa. Gift med Anna Christina Eriksdotte­r.

Kate Winslets morfars farfars far var Johan Christian Andersson, båtsman i flottan, som var bosatt i ett torp i Enslöv mellan Halmstad och Oskarström. Dock lär Johan Christian, som först fick soldatnamn­et Gökunge som han senare ändrade till Svärd, ha blivit både piskrappad och utkastad ur det militära efter att ha förskingra­t en del av kronans egendom. Därvid övergick han till att bli skräddare. Gift med Anna Johansdott­er.

Sonen Alfred Lidman,

Kate Winslets morfars farfar, fortsatte i sin fars yrke, skräddare. Han var bosatt i halländska Harplinge innan han någon gång kring 1880 utvandrade till England, där han som skräddare hade framgång i yrkeslivet i närheten av ansedda Savile Row i London.

Så är hennes halländska rötter, enligt släktforsk­aren och militärhis­torikern Hans Högman som var behjälplig med en del research inför tv-programmet.

Men varför var då Kate Winslet i Valinge utanför Varberg, när hennes rötter egentligen är mer söderut i Halland?

Jo, för båtsmansto­rpets skull, det som kallas Hallmans efter de familjer som bodde där under 1800-talet. Sådana bevarade torp är sällsynta i Halland, men här kunde Kate Winslet få en välbevarad aning om vilka bostadsför­hållanden som rådde för hennes morfars farfars far. På den tiden var det en plikt för bönderna i bygden att gå samman och se till att ordna uppehället för militärer och deras familjer, såsom båtsmän i örlogsflot­tan. De hölls med torp och lite odlingsjor­d.

Nu fick Winslet se denna miljö. – Wow. Oh my goodness me. Absolutely magical, utbrister Winslet strax efter att hon i programmet kliver in under det låga taket i torpet, där en särskild vrå intill skorstenss­tocken brukade kläs med halm och bli en sovplats för det nyfödda barnet som därmed kunde hålla värmen.

Den brittiska pressen,

som sällan är nådig, har flitigt recenserat programmet de senaste dagarna och gjort sig aningen lustiga över vad tv-publiken uppfattat som Kate Winslets överspel, att hon är en verklig drama queen i mötet med sitt fattiga ursprung som rör henne till tårar inför spädbarnsd­öden och straffen för den stulna potatis som behövdes för att hålla familjen med mat.

Kate Winslet har rykte om sig att alltid vilja understryk­a sitt enkla jag, att hon minsann inte är någon fisförnäm stjärna. Därför, vilket recensente­rna påpekar, var det väl tur att hon hittade lite gammal nöd i sitt möte med Halland.

– Mitt intryck? Ja, att både Kate Winslet och tv-teamet var hårt arbetande och trevliga människor, säger Annika Ruff.

Därmed har Olofstorp, Valinge, fått sin stund i rampljuset. Men även Enslöv, Sperlingsh­olm och Harplinge kan numera ta åt sig en bit av Kate Winslets halländska historia.

Kate Winslet hade maken Ned och femårige sonen Bear med sig också.

John Ruff, Valinge

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Bergström ?? John och Annika Ruff i Valinge utanför Varberg, där de vid torpet tog emot superkändi­sen Kate Winslet en majdag.
Bild: Håkan Bergström John och Annika Ruff i Valinge utanför Varberg, där de vid torpet tog emot superkändi­sen Kate Winslet en majdag.
 ?? Bild: Alastair Grant ?? Kate Winslet hittade sina halländska rötter i nödens 1800-tal.
Bild: Alastair Grant Kate Winslet hittade sina halländska rötter i nödens 1800-tal.
 ??  ?? annika Ruff inne i båtsmansto­rpet där Kate Winslet utbrast: ”Wow. Oh my goodness me. absolutely magical.”
annika Ruff inne i båtsmansto­rpet där Kate Winslet utbrast: ”Wow. Oh my goodness me. absolutely magical.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden