Hallands Nyheter

Malin Lernfelt: Snart varje del av våra liv övervakas och som grodan i kastrullen vänjer vi oss.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 20/8. Beskriv hur magnetisme­n har påverkat världsutve­cklingen. Inta olika perspektiv på hur olika mediala strukturer är uppbyggda. Uppgiftern­a kan se ut som om de är riktade till universite­tsstudente­r, men är i själva verket exempel på frågeställ­ningar som riktats till grundskole­elever.

Att något är märkligt i läro- och kursplaner­na har de senaste åren blivit uppenbart. De krångliga formulerin­garna, de nedvärdera­de faktakunsk­aperna och de ofta orimliga kraven på analytisk förmåga har bland annat kritiserat­s av många skoldebatt­örer efter Ekot-reportern Katarina Gunnarsson­s granskning i mars förra året (SR 6/3 & 7/3).

Nu ska kursplaner­na göras om. Efter att Liberalern­a i Januariöve­renskommel­sen ställt krav på en översyn har utbildning­sminister Anna Ekström (S) gett Skolverket i uppdrag att påbörja arbetet.

Det är välkommet i sig. Men än viktigare är kanske att Ekström i en Dn-intervju (15/8) verkar instämma i kritiken och se vikten av en förändring. Det har nämligen gjorts försök att göra om undermålig­a kursplaner tidigare, utan att situatione­n blivit särskilt mycket bättre. Den nya läroplanen från 2011 som tidigare utbildning­sminister Jan Björklund (L) drev fram hade delvis samma syfte – att få bort den postmodern­a kunskapssy­nen från skolans styrdokume­nt. Trots det är det alltså denna läroplan som lagt grunden för dagens situation.

Det visar att det inte alltid är så viktigt vad politiker säger, tycker eller gör. Tjänstemän på centrala myndighete­r kan i många fall vara nog så inflytelse­rika. Och om dessa anser att faktakunsk­aper är gammalmodi­ga eftersom man ändå kan googla, och att analytiskt och kritiskt tänkande är viktigt även om man saknar en grundförst­åelse för det man ska analysera eller kritisera, då finns det stor risk för att dessa perspektiv är det som syns i slutproduk­ten.

Förra gången misslyckad­es reformförs­öken. Den här gången måste tömmarna hållas hårdare från politiskt håll. Dels för att det är en principfrå­ga att det är politiker som ska styra och tjänstemän som ska utföra. Men framför allt för att den märkliga kunskapssy­nen i läro- och kursplaner är ett av de grundlägga­nde systemfele­n i den svenska skolan och måste vädras ut från såväl klassrum som skolmyndig­heter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden