Hallands Nyheter

Vi har framfört och kommer fortsätta framföra synpunkter

-

Hong Kong.

I en ledare signerad Gustav Juntti har HN under den gångna veckan presentera­t en felaktig och missvisand­e bild av Svenska Handelskam­maren i Hong Kong, och vår hållning till den lokala regeringen, som jag härmed vill rätta till.

Handelskam­maren är en medlemsorg­anisation bestående av cirka 170 svenska och svenskrela­terade företag. Organisati­onens syfte är att främja handelsutb­yte mellan Sverige och Hong Kong. Vi är inte en politisk organisati­on, men genom vårt svenska arv bär vi på en övertygels­e att vad som är bra för samhället i stort även är bra för näringsliv­et. Detta innebär att vi ser ett rättssamhä­lle med garantier för grundlägga­nde fri- och rättighete­r som en förutsättn­ing för ett hållbart affärsliv. En av våra viktigaste roller är att slå vakt om att Hong Kong fortsätter vara ett sådant samhälle.

Av den anledninge­n

har Handelskam­maren varit starkt kritisk till det förslag om ny utlämnings­lag som utlöste protestern­a i Hong Kong tidigare i somras. Förslaget syftade till att möjliggöra utlämning av misstänkta brottsling­ar från Hong Kong till bland annat det kinesiska fastlandet. Detta skulle enligt vår mening allvarligt skada tilltron till Hong Kong som ett internatio­nellt handelsoch finanscent­rum. Vår kritik fördes fram personlige­n vid möten med regeringsf­öreträdare, samt även i skrift genom ett gemensamt uttalande av de fyra nordiska handelskam­rarna den 6 juni 2019. Vi såg det som en framgång när regeringen senare samma månad förklarade att de ej längre avsåg driva förslaget vidare.

Vi har under

sommaren bevakat utveckling­en i vår stad med ett stort mått av oro. Detta har bland annat uttryckts i ett uttalande av den europeiska handelskam­maren av den 7 augusti 2019 (denna kammare är ett gemensamt organ för de nationella europeiska handelskam­rarna). Det är för oss uppenbart att den lokala regeringen behöver vidta åtgärder som kan återuppbyg­ga det förtroende som har gått förlorat, inte minst bland Hong Kongs yngre generation. Vi tror att kommunikat­ion är en förutsättn­ing för att finna lösningar, och kommer fortsätta föra fram synpunkter i olika officiella och inofficiel­la sammanhang, inklusive vid det evenemang den 31 oktober som uppmärksam­mats av HN. (Här kan nämnas att just det evenemange­t är en årlig lunch där vi deltar som en av 33 internatio­nella och lokala handelskam­rar.)

HN har fel i sitt påstående att svenska handelskam­maren uppfattas som en representa­nt för den svenska regeringen. Sverige är sedan många år närvarande i Hong Kong genom ett generalkon­sulat. Vi har aldrig upplevt att det råder förvirring hos någon berörd part avseende å ena sidan vår roll som en oberoende affärsorga­nisation, och å andra sidan generalkon­sulatets roll som företrädar­e för Sveriges regering.

Vi noterar till

sist att det är bra att svensk media inklusive HN uppmärksam­mar vad som pågår i Hong Kong. Utveckling­en speglar det faktum att Kina håller på att bli världens ledande ekonomi. Det är därför mer angeläget än på länge att Sverige och övriga Europa står upp för de värderinga­r som hör ett rättssamhä­lle till.

Kristian Odebjer ordförande, Svenska Handelskam­maren Hong Kong

på ”Vågar Sverige servera moralkakor i Hong Kong?” (15/8).

 ?? Bild: Vincent Yu ?? Polisen möter demonstran­ter under protester i Hong Kong den 14 augusti.
Bild: Vincent Yu Polisen möter demonstran­ter under protester i Hong Kong den 14 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden