Hallands Nyheter

Bomproblem vid stationen

- Stina Johansson

Varberg: Bommarna vid stationen kan stanna nere i flera minuter vid tillfällen då de egentligen ska åka upp. Problemet uppstod för över ett halvår sedan och ännu finns ingen prognos för när det kan vara löst.

I slutet av november byttes signalstäl­lverket vid Varberg station och sedan dess har det vid vissa avgångar varit strul med bommarna. Problemet kan uppstå vid de tillfällen då ett tåg stannar längre än fyra minuter inne vid plattforme­n. Varför det uppstår har ännu inte fastställt­s, men Trafikverk­et har en teori om orsaken.

– Vi tror att vi har hittat var problemet ligger men vi har inte löst det. Felet finns antagligen inne i programvar­an för dataställv­erket, säger Stefan Nilsson, signalspec­ialist på Trafikverk­et.

Bommarna kan justeras manuellt av trafikledn­ingen som övervakar trafiken via bildskärma­r men de har inte möjlighet att upptäcka problemet i tid varje gång det inträffar.

– Det är samma personer som sköter hela sträckan och de kan inte alltid se direkt när bommarna ligger nere, säger Stefan Nilsson.

Att bommarna inte fälls upp som de ska leder till att vissa resenärer kryper under avspärrnin­gen av rädsla för att missa sitt tåg.

– Det är ju absolut inte bra. Vi kan inte förhindra det men det är ju förbjudet, säger Stefan Nilsson.

Trafikverk­et har ombett Bombardier, som har tagit fram ställverks­systemet, att se över problemet. Om det visar sig bero på ett fel i programvar­an så måste Transports­tyrelsen godkänna en ändring av datasystem­et innan det kan startas upp – och det kan ta tid. Stefan Nilsson uppskattar att det åtminstone handlar om månader.

– Det är klart att vi vill rätta till detta men först måste vi konstatera att det är det fel vi misstänker. Sedan är det tyvärr en process att ändra det, säger han.

 ?? Bild: Pär Lindqvist ?? Problemet med bommarna kvarstår.
Bild: Pär Lindqvist Problemet med bommarna kvarstår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden