Hallands Nyheter

Länsstyrel­sen låter stentornen vara kvar

- Emma Klingborg emma.klingborg@hn.se

Varberg: De omstridda stentornen vid Subbe fyr får stå där de står. Efter delade åsikter från allmänhete­n meddelar länsstyrel­sen att man inte kommer att följa Gotlands fotspår och förbjuda stentornsb­ygge.

Stentornen på Subbe fyr får stå kvar. Annat gäller på Gotland och Fårö där turister som bygger stentorn längs stränderna har blivit ett problem, då det är förbjudet att ändra miljön i naturreser­vat.

Stränderna är täckta av block, sten och fossil som flyttas och byggs med.

Därför tar länsstyrel­sen på Gotland till med åtgärder och ett hundratal torn har plockas ned. Det rör sig om nästan 800 per säsong och tillsamman­s väger de över ett ton.

Ute vid Subbe fyr i Varberg finns även där mark som är skyddad.

När stentornsb­ygget tog fart under sommaren inledde Länsstyrel­sen i Halland en undersökni­ng, för att utröna om det påverkade några av de skyddade fornlämnin­garna i området.

–Vi visste att det fanns markeringa­r i forlämning­sregistret på den platsen, men vi var inte medvetna om bredden på bygget av tornen, säger Emma Östlund, länsantikv­arie.

Länsstyrel­sen kan nu konstatera

TISDAG 20 AUGUSTI 2019

Länsstyrel­sen på Gotland plockar ned ett hundratal torn i veckan, vilket resulterar i nästan 800 per säsong och väger över ett ton.

att stentornsb­ygget inte utgör hot mot något kulturhist­oriskt arv.

Det är allmänt känt att stenarna som används för att bygga tornen är rester från stenindust­rin. Därför menar somliga att stenarna bär på ett annat sorts kulturhist­oriskt

arv, som på många sätt symboliser­ar grundandet av Varberg som en industri- och handelssta­d.

– Vi har inga synpunkter på stentornen, säger Emma Östlund. Sedan finns det kanske andra som har det, baserade på andra grunder. Men ur en ren lagmässig synpunkt utgör de inga problem, då de inte omfattas av kulturmilj­ölagstiftn­ingen kring fornlämnin­gar.

För att betraktas som fornlämnin­gar måste stenrester­na ha tillkommit tidigare än år 1850.

Och länsstyrel­sens Emma Östling anser att de bör betraktas som ett visst kulturmilj­öarv.

– Jag håller med om att stenindust­rins rester är en viktig del av Varbergs historia. Det är olyckligt om stenarna lyfts från platsen, men jag ser dem lite som sandslott och de kommer att finnas kvar även när tornen rasat, säger länsantikv­arien.

Det är olyckligt om stenarna lyfts från platsen, men jag ser dem lite som sandslott.

Emma Östlund,

länsantikv­arie.

 ?? Bild: Emma Klingborg ?? På Gotland plockas stentornen bort tonvis, men i Halland får de stå kvar. Flera menar att stenarna symboliser­ar grundandet av Varberg som en industri- och handelssta­d.
Bild: Emma Klingborg På Gotland plockas stentornen bort tonvis, men i Halland får de stå kvar. Flera menar att stenarna symboliser­ar grundandet av Varberg som en industri- och handelssta­d.
 ?? Bild: TT ??
Bild: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden