Hallands Nyheter

Bostadsrät­terna billigare och villorna dyrare

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

Halland: Under sommaren har de halländska villorna blivit dyrare samtidigt har priserna på bostadsrät­ter sjunkit något. Tittar man ur ett helårspers­pektiv så har priserna dock stigit för både bostadsrät­ter och villor. Men variatione­rna är stora mellan kommunerna.

Priset på en villa i Halland har under de senaste tre månaderna stigit med 4,1 procent. Det visar ny statistik över prisutveck­lingen de tre senaste månaderna från Svensk Mäklarstat­istik. Under samma tidsperiod sjönk priset på en bostadsrät­t med 2 procent. Det största tappet gjordes i Kungsbacka men även i Varberg var det en negativ trend för bostadsrät­terna. Där blev priserna 1 procent lägre.

– Sommaren är egentligen en lugn period. Det är ofta få prisrörels­er. Men denna sommar så har det hänt rätt så mycket i Halland. Varför kan jag inte riktigt svara på men jag ser prisrörels­erna tydligt, säger Per-arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

Denna sommar har det hänt rätt så mycket i Halland. Varför kan jag inte riktigt svara på.

Per-arne sandgren Analyschef Svensk mäklarstat­istik

Utveckling­en i Falkenberg har varit väldigt positiv. Där har bostadsrät­terna gått upp med 13 procent, vilket var den största ökningen i länet. Villorna ökade de också och de landade till sist på en ökning med 5,4 procent.

– Det är riktigt höga siffror för Falkenberg. Det är ett hyfsat underlag också, 20–30 lägenheter i månaden har sålts. Min gissning är att det är nyprodukti­on som har dragit upp siffrorna.

För helåret så har utveckling­en för bostadsrät­ter i Falkenberg gått ännu bättre. Då har priserna gått upp med 26,1 procent.

Det speglas också i statistike­n för Halland på helåret då bostadsrät­terna har ökat i pris med 10,6 procent jämfört med förra året. Tittar man på statistike­n för hela landet så har bostadsrät­terna ökat med 3,7 procent. Halland ligger således högt över risksnitte­t.

– Halland ligger i nivå med Skåne. I Stockholm och Göteborg ser det annorlunda ut.

Enligt Per-arne Sandegren så håller marknaden nu på att stabiliser­as allt mer. Från topparna 2017 och fallet som kom efter det så ser det framåt ut som att priserna som har går upp kommer att hålla sig där.

– Priserna är något lägre än de var på de högsta nivåerna men köpare och säljare är mer överens nu igen.

Trycket på bostadsmar­knaden kommer nu så sakta att öka framöver när säsongen drar igång igen.

– Vi har semester på sommaren och det är få som är ute och köper ny bostad då. I slutet på augusti så börjar volymerna gå uppåt och vi får se hur det fortsätter att utveckla sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden