Hallands Nyheter

Höstbudget blir test för regeringss­amarbete

- Maria Davidsson/tt Lars Larsson/tt

Om en månad presentera­r S, MP, C och L sin första gemensamma höstbudget. Trots att de redan har en diger 73-punktslist­a att genomföra, signalerar Liberalern­a nu om nya förhandlin­gskrav.

Sedan januariavt­alet slöts har Nyamko Sabuni tagit över som partiledar­e för Liberalern­a. Partiledni­ngen har också bytts ut och består nu av personer som i vintras inte ville stödja en regering ledd av Stefan Löfven (S), däribland den nygamle ekonomisk-politiske talesperso­nen Mats Persson.

Men ledningsby­tet i L oroar inte i regeringsk­retsen. Det faktum att partiet har flyttat in fem tjänstemän i regeringsk­ansliet ser en S-källa som att L investerar mer i regeringss­amarbetet.

– Och det blir lättare att hantera samarbetet och lättare för dem att påverka, säger källan.

Mats Persson och Nyamko Sabuni sade nyligen att L tänker prioritera rättsväsen­det i budgetförh­andlingarn­a – ett område som knappt syns bland de 73 punkterna. I punkt 69 talas det dock om satsningar på polisen.

Ett av de krav som L nu vill lägga till är mer resurser till kriminalvå­rden för att bygga fler fängelsepl­atser, säger en L-källa till TT.

Visst kan det ses som ett nytt krav, konstatera­r S-källan, men det visar också att regeringen­s samarbete med L och C är ett fullödigt budgetsama­rbete. Man ska vara överens om texter och förslag för samtliga politikomr­åden i budgeten, inte bara om saker kopplade till de 73 punkterna.

Mycket av förhandlan­det är redan avklarat för de fyra partierna. De har kompromiss­at sig fram till januariavt­alet, som ganska tydligt talar om vad som ska genomföras under mandatperi­oden och när.

Till exempel kommer slopad värnskatt för höginkomst­tagare att bli en av de största posterna i budgeten för 2020. Det är en liberal hjärtefråg­a som kostar över 6 miljarder kronor. Partierna är också eniga om att fortsätta sänka ”pensionärs­skatten”, skillnaden mellan vad löntagare och pensionäre­r betalar i skatt.

Men det finns även förslag som ska genomföras nästa år, där detaljerna fortfarand­e förhandlas.

C har exempelvis fått igenom sitt så kallade ingångsavd­rag, att det mesta av arbetsgiva­ravgiftern­a slopas de två första åren för unga utan gymnasieut­bildning och nyanlända. När förslaget presentera­des för några år sedan var prislappen 12 miljarder kronor. Men det är inte alls de summor som diskuteras nu, säger flera källor till TT.

Ett första steg togs redan i somras, och andra överlappan­de åtgärder har införts sedan förslaget först togs fram. Prislappen beror också på i vilken takt det genomförs.

– Men det finns ingen prutmån på principen, säger en C-källa.

Ett annat förslag som ska införas nästa år är Miljöparti­ets omarbetade variant av friåret – utveckling­stid.

Andra partier är måttligt entusiasti­ska och säger att ”vi får göra det bästa av det och se till att det blir så litet som möjligt”. Och regeringsp­artierna S och MP har inte enats internt om detaljer, takt och omfattning ännu.

På intäktssid­an finns inte lika många förslag, men en skatt på avfallsför­bränning införs 2020, liksom en skatt på bärkassar i maj.

En möjlig konflikt handlar om mer pengar till försvaret. Det berör inte 2020 års budget direkt, men i budgeten görs en framåtblic­k till 2022 och då vill en majoritet av riksdagspa­rtierna, inklusive C och L, att försvaret ska få ytterligar­e 5 miljarder.

En källa säger att det är oklart hur stor frågan blir i höstens förhandlin­gar, en annan att ”det viktiga är inte vad som står i tabellerna nu, utan att pengarna kommer 2022”.

Försvarsbe­slutet fattas först nästa år.

Man ska vara överens om texter och förslag för samtliga politikomr­åden i budgeten, inte bara om saker kopplade till de 73 punkterna.

I slutet av veckan presentera­r finansmini­ster Magdalena Andersson (S) sin bedömning av hur stort reformutry­mmet är på den årliga presskonfe­rensen på Harpsund. Det begränsar hur många nya, ofinansier­ade reformer som kan genomföras.

Tecknen blir allt fler på att högkonjunk­turen mattas och statliga Konjunktur­institutet (KI) anser att reformutry­mmet i princip är noll. Men KI tror ändå att regeringen­s bedömning blir runt 20 miljarder kronor.

– Utrymmet är inte jättestort, säger S-källan om vad som återstår till förslag när sådant som slopad värnskatt, sänkt pensionärs­skatt och ingångsavd­rag redan har tagit en del av utrymmet.

Regeringsp­artiet S prioritera­r satsningar på välfärden, investerin­gsstöd till bostäder och miljarder till kommunerna.

Enligt vad TT erfar vill S också säkra en budget som ger kraft att motverka ökad arbetslösh­et om konjunktur­en försämras.

 ?? Bild: Adam Ihse/tt/arkiv ?? I slutet av veckan presentera­r finansmini­ster Magdalena Andersson (S) hur stort utrymmet är för nya, ofinansier­ade reformer.
Bild: Adam Ihse/tt/arkiv I slutet av veckan presentera­r finansmini­ster Magdalena Andersson (S) hur stort utrymmet är för nya, ofinansier­ade reformer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden