Hallands Nyheter

Frågan alla ställer: Varför avgår inte Carrie Lam?

- Joel Malmén/tt

Trots att orolighete­rna i Hongkong fortsätter att trappas upp sitter den hårt kritiserad­e ledaren Carrie Lam kvar på sin post. För Peking vore hennes avgång en oacceptabe­l eftergift till demonstran­terna, enligt en Kinaexpert.

Hongkongs ledare, som bär titeln chefsminis­ter, väljs till en femårig mandatperi­od av en valnominer­ingskommit­té som består av 1 200 personer.

Kommittén – där bland annat många företrädar­e för näringsliv­et ingår – är generellt väldigt Pekingvänl­ig, förklarar Johan Englund, säkerhetsp­olitisk analytiker på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

– Systemet är uppbyggt så att inga Pekingkrit­iker kommer igenom filtret. 2014 föreslogs att invånare skulle få rösta på två eller tre kandidater kommittén valt ut – det orsakade demonstrat­ioner, för det skulle ju innebära att urvalet fortfarand­e görs av Peking.

Carrie Lam valdes 2017 och har således tre år kvar av sin mandatperi­od. Det finns enligt Englund ingen officiell informatio­n om till vilken gräns Kommunistp­artiet kontroller­ar henne – men det går att skapa sig en bild.

”Rättighete­r, även en ledares rätt att avgå, kommer att vara underställ­da partiet varhelst Peking bestämmer”, skriver Hong Kong Free Press. Många källor, däribland The Financial Times , har också rapportera­t att Lam flera gånger erbjudit sig att avgå – men fått nobben av partiet.

– Det skulle vara en för stor eftergift till demonstran­terna från Pekings sida, säger Johan Englund.

Han tror också att demonstran­terna i någon mån överskatta­r betydelsen av hennes eventuella avgång.

– Vem skulle i så fall komma efter det? Det kommer inte att bli någon som är mer demokratis­kt sinnad. Jag tror inte att hon avgår, det har gått så pass långt nu. Det är snarare andra eftergifte­r som behöver göras.

Även om demonstran­terna i stor utsträckni­ng kräver Lams avgång är det inte ett av de fem krav de satt upp för att gå med på att upphöra med protestern­a.

– Ett av dem är att införa genuina, fria val. Ett annat handlar om att släppa gripna demonstran­ter, och ett tredje om att de som åtalas inte ska åtalas som upprorsmak­are.

Att Peking går med på något av dessa tre krav tror Englund är uteslutet. Det skulle undergräva partiet och statens våldsmonop­ol att ge eftergifte­r åt demonstran­ters våld.

I stället tror han att de två sista kraven är dem som Peking realistisk­t sett kan tänkas gå med på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden