Hallands Nyheter

Vanliga ätliga trädgårdsv­äxter

-

Aronia, vanlig som prydnadsbu­ske och häckväxt. Bären är svarta och goda att göra både saft och sylt av. Ska inte förväxlas med bären på liguster som kan ge magbesvär.

Gojibär, Lycium barbarum, växer vild i Sverige och heter då bocktörne. Gojibär är produktnam­net för bären som torkas och säljs som hälsoprodu­kt.

Häggmispel, Amelanchie­r spicata, buske eller litet träd som får fina små frukter på sensommare­n.

Körsbärsko­rnell, Cornus mas, blommar tidigt och får sedan vackra röda frukter.

Perenna örter:

Gode Henriks Målla, Chenopodiu­m bonus-henricus, flerårig målla med ätbara blad och bladstjälk­ar.

Vinterkynd­el, Satureja montana, flerårig kryddväxt som blir lite förvedad. Bladen används både färska och torkade.

Myskmadra, Galium odoratum, vitblomman­de marktäckar­e. I Tyskland blandar man myskmadran med vitt vin och får då en berömd dryck till maj.

• • • Ogräs:

Svinmålla eller vitmålla, Chenopodiu­m album, odlades förr som en viktig grönsak. Innehåller massor med C-vitamin. Är släkt med quinoa.

Kirskål, Aegopodium podagraria, nästan outrotligt ogräs som gärna kan ätas upp. Leta upp ett recept på spenatpaj och byt ut spenaten mot kirskål.

• • Kolla upp giftighete­n

Den som är osäker på vad som hamnat i magen bör naturligtv­is kontakta Giftinform­ationscent­ralen för hjälp. På deras hemsida, giftinform­ation.se, finns det också bilder på en mängd vanliga växter med både vetenskapl­iga och svenska namn. Det informeras om vilka symptom en växt kan åstadkomma men även helt ofarliga arter som ofta ifrågasätt­s beskrivs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden