Hallands Nyheter

Hatet och hoten mot Durmaz under VM

-

Den 23 juni 2018 förlorar Sverige Vm-matchen mot Tyskland med 1–2. Jimmy Durmaz orsakar frisparken som resulterar i målet som ger Tyskland segern.

Efteråt utsätts mittfältar­en för hat på sociala medier. En kvinna som i bloggform bevakar sociala medier berättar i ett polisförhö­r att det redan fanns cirka 200 inlägg på Durmaz Instagramk­onto när hon gick in där efter att Tyskland gjort sitt avgörande mål. En stund senare fanns där flera tusen inlägg. Till mycket stor del uttryckte de hat, hot och rasism.

När hatstormen uppmärksam­mas raderas många inlägg och dagen efter matchen dominerar tvärtom uttryck för kärlek bland de cirka 30 000 kommentare­rna till Durmaz.

Inför träningen dagen därpå håller Jimmy Durmaz ett tal med landslagst­ruppen samlad bakom sig.

”Jag är fotbollssp­elare på högsta nivå, att bli kritiserad är något vi lever med. Det ingår i vårt jobb, det tar vi alla dagar i veckan. Men att bli kallad blattejäve­l och självmords­bombare. Att få hot mot min familj och mina barn, mordhot. Det är helt oacceptabe­lt”, säger Durmaz.

Svenska fotbollför­bundet polisanmäl­er hoten och ett går till åtal – mot en 17-årig pojke. Pojkens döms av Växjö tingsrätt i juni i år till 50 dagsböter à 50 kronor. Dessutom ska han betala skadestånd till Jimmy Durmaz på 8 000 kronor. Jimmy Durmaz höll sitt tal framför landslagsk­ompisarna under VM.

 ?? Bild: Maja Suslin ??
Bild: Maja Suslin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden