Hallands Nyheter

Släktingen­s dramatiska flykt blev roman av travkusken Mathias Alm

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Hovslagare­n och travkusken Mathias Alm i Stamnared kan nu även kalla sig författare. – Boken bygger på en sann historia som min farmor berättade om sin mormor far, säger han.

Tänk er tillbaka till år 1874, i Österbotte­ns skärgård i Finland, plågat av svält efter flera år av missväxt.

Med häst och vagn tar det två timmar till Nikolaista­d, som är ryssarnas namn på Vasa. Där startar Aksel sin flykt till norra Sverige.

– Han var en fattig fiskare som rodde ensam över Östersjön, byggde sitt hus och rodde tillbaka för att hämta sin familj. Jag hörde den berättelse­n många gånger när jag var barn, men eftersom det inte finns några ögonvittne­n kvar har jag hittat på många händelser och personer, berättar Mathias Alm om sin verklighet­sbaserade roman ”Nytt land”.

– Det är en häftig och vacker historia som måste berättas. Det var svåra förhålland­en i Finland, stenhårt, men i Norrland gick sågverksin­dustrin rätt bra, fortsätter han.

Vi träffas på Mathias och sambon Louise gård i Stamnared, där fyra av de nio travhästar­na tävlar. Till vardags är 46-åringen från Mölndal nämligen travkusk och hovslagare. Men som ung drömde han om att gå i pappas fotspår och bli journalist.

– Jag har skrivit en del i travtidnin­gar och inte varit orolig för det språkliga. Det sitter. Och innehållet i romanen har jag jobbat igenom flera gånger för att det inte ska finnas några slarvfel. Målet är att det ska vara realistisk­t och tidsenligt, så förutom att googla mycket har jag frågat historiker och båtmuseum om detaljer.

Hästintres­set föddes i tonåren och Mathias började hjälpa till på närbelägna Åby-travet.

– När jag var 19 år ville jag bli bäst och att sko hästarna är viktigt inom travet, så det höll jag på med mycket. Efter ett tag sökte jag in på hovslagars­kolan i Skara.

Vad har du fått för reaktioner på din debutroman?

– Många petar in folk i olika fack och blir förvånade över att jag kan skriva, men de flesta är nyfikna och har varit positiva. Jag gillar att alla är välkomna på stallbacke­n. Det är en trevlig atmosfär och det spelar ingen roll om man är knegare eller direktör.

Mathias räknade med att hans manus skulle refuseras av de tio stora bokförlage­n han skickade det till. Istället nappade Blue Publishing,

som arbetar med en hybrid av kontrakt och egenutgivn­ing.

– Förlaget hjälpte till med allt från tryckning till omslaget, som blev jättesnygg­t. Och det var de som föreslog titeln ”Nytt land”.

Mathias säger att han inte ser sin historiska roman som ett politiskt inlägg i flyktingde­batten.

I förordet skriver han att han är ”släkt med en sann hjälte /…/ som riskerade livet för att ge sin familj

ett liv i ett nytt land” och att ”I en tid då flyktingst­römmar präglar nyhetsflöd­et, förstod jag att vi behöver påminna oss om den fattigdom som fick människor att fly från vårt eget land”.

– Ju äldre jag blir och ju mer kulturen med ”vi och dom” breder ut sig i samhället, desto mer har jag reflektera­t över att en väldigt stor andel av den svenska befolkning­en har ett utländskt ursprung. Så hur svenska är vi egentligen?

Eftersom Mathias Alm bara kunde skriva då och då på lediga stunder tog det fem år innan boken blev färdig. Kanske blir nästa roman klar snabbare.

– Jag har börjat på en spänningsr­oman som utspelar sig i nutid i Varberg. Men det är inte med några hästar.

 ?? Bild: Jesper Jäger Ärlestad ?? 46-årige Mathias Alm i Stamnared är hovslagare till vardags, men har alltid gillat att skriva. Han debuterar nu som författare med den historiska romanen ”Nytt land”.
Bild: Jesper Jäger Ärlestad 46-årige Mathias Alm i Stamnared är hovslagare till vardags, men har alltid gillat att skriva. Han debuterar nu som författare med den historiska romanen ”Nytt land”.
 ?? Bild: Jesper Jäger Ärlestad ?? Mathias Alm har alltid gillat att skriva. Hans första roman gjordes på lediga stunder och tog fem år att bli klar med.
Bild: Jesper Jäger Ärlestad Mathias Alm har alltid gillat att skriva. Hans första roman gjordes på lediga stunder och tog fem år att bli klar med.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden