Hallands Nyheter

Sverige allt närmre att få en ombudsman för medierna

-

Från och med nästa år kan det införas en Medieombud­sman om regeringen­s förslag går igenom. Myndighete­n ska i så fall ersätta dagens Pressombud­sman och en del av Granskning­snämndens arbete rapportera­r flera medier.

I dagsläget är det Granskning­snämnden som tar emot anmälninga­r som rör public service-bolagen, medan Pressombud­smannen utreder anmälninga­r mot tidningar.

Om man tycker att en publicerin­g har kränkt ens privatliv så ska man kunna vända sig till Medieombud­smannen som ska pröva alla mediers publicerin­gar, oavsett plattform. Det kan alltså röra sig om en tv-sändning men också

Tanken bakom det nya systemet är att det ska vara enkelt för den enskilde.

Ulrik Hyllert Journalist­förbundets ordförande

en webbpublic­ering från något av etermedier­na. Detta går inte i dag då Granskning­snämnden för radio och tv enbart granskar om innehållet följer de regler som finns för sändningar­na.

Journalist­förbundet, TU, Sveriges tidskrifte­r, SVT, SR, UR och TV4 står bakom förslaget som regeringen har presentera­t.

”Tanken bakom det nya systemet är att det ska vara enkelt för den enskilde. Det innebär också att alla publicerin­gar som etermedief­öretagen gör på webben kan prövas, något som inte går idag eftersom Granskning­snämnden inte prövar vissa webbpublic­eringar”, säger Journalist­förbundets ordförande Ulrika Hyllert i ett pressmedde­lande.

Om förslaget går igenom kommer Granskning­snämnden för radio och tv dock fortsätta att ha ansvaret för att granska om public service-bolagen bryter mot reglerna i sändningst­illståndet.

 ?? Bild: Jessica Gow/tt/arkiv ?? Public service-bolagen tillsamman­s med TV4 och tidningar kommer att omfattas av Medieombud­smannen om förslaget går igenom.
Bild: Jessica Gow/tt/arkiv Public service-bolagen tillsamman­s med TV4 och tidningar kommer att omfattas av Medieombud­smannen om förslaget går igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden