Hallands Nyheter

Kyrkan står på sig om glasgången

Kyrkoherde Fredrik Ivarsson håller inte med kritikerna av församling­ens planerade bygge. Sankt Jörgens kapell behöver möta nutidens krav och tillbyggna­tionen av en glasgång blir så diskret den kan bli, anser han.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Om- och tillbyggna­den av Sankt Jörgens kapell möter kritik, bland annat från kapellets arkitekt Jörgen Ehn. Men Varbergs församling håller inte med.

– Vi uppskattar verkligen kapellet men vi vill göra det up to date. Jag känner mig trygg i att det här kommer bli bra, säger kyrkoherde Fredrik Ivarsson.

Sankt Jörgens kapell stod färdigt 1969. Med en ökande befolkning blir begravning­arna fler och därför fick kapellet en granne i Birgittaka­pellet för tre år sedan. Det är anpassat för mindre sällskap på upp till 25 personer.

Byggnation­en av Birgittaka­pellet var den första delen i den omdaning som nu ska gå in i sin andra och sista fas – den som gäller Sankt Jörgens kapell.

På HN:S insändarsi­da Ordet är fritt har byggplaner­na kritiserat­s av kapellets arkitekt Jörgen Ehn, förre kyrkogårds­chefen Carl-åke Carlsson samt Eva Berntsson Melin.

Byggnaden är skyddad av kulturmilj­ölagen men kommunen har gett bygglov och länsstyrel­sen tillstånd till förändring­en eftersom den bedömer att de kulturhist­oriska värdena i huvudsak bevaras.

Ventilatio­nen ska bytas ut och taket läggas om. Elen ska dras om och belysninge­n bytas mot ledlampor. Flera fönster ska repareras. Därutöver ska en del av ytan framför kapellets ingång glasas in, något som Jörgen Ehn kritiserar: ”Förgårdens

hela karaktär förändras av att entrégånge­n byggs in”, anser han.

Kyrkoherde­n och ledamoten av kyrkorådet Fredrik Ivarsson tycker dock att glasgången blir ett efterlängt­at vindfång och att utformning­en är så diskret den kan bli.

– När man öppnar porten blåser det rakt in och då blir det kallras inne i kapellet. Därför vill vi sätta upp glas och glasportar.

Glasgången ska också säkra en vindskydda­d samlingspl­ats.

– Det har blivit mer ovanligt med samling på annan plats efter begravning­ar. Många står länge och pratas vid både före och efter begravning­arna. Om man står här inne i entrén hörs samtalen in i kapellet och där kan andra begravning­sgäster sitta och höra samtalen. Det blir trångt vid dörren också.

Med glasgången på plats blir också toaletten mer tillgängli­g.

Fredrik Ivarsson håller alltså inte med om kritiken i insändarna.

– Man kan alltid ha synpunkter, men vi har haft en antikvarie från Kulturmilj­ö Halland med i arbetet hela tiden och vi har länsstyrel­sens tillstånd. Arkitekten är den samma som ritade Birgittaka­pellet – Defyra Arkitekter i Göteborg. Varför har ni inte pratat med eller tillfrågat Jörgen Ehn?

– Han är inte aktiv som arkitekt längre eller i yrkesverks­am ålder. Vi har anlitat duktiga arkitekter, säger Fredrik Ivarsson och tillägger:

– Jörgen Ehn har gjort ett unikt och vackert kapell här. Det är fantastisk­t fint – vackert och stilrent. Jörgen Ehn var inbjuden och berättade om kapellet när vi uppmärksam­made 50-årsjubilee­t i våras. Så vi har inte ignorerat honom, det blir fel att säga det.

När man öppnar porten blåser det rakt in och då blir det kallras inne i kapellet.

Fredrik Ivarsson kyrkoherde och ledamot i kyrkorådet, Varbergs församling

Bygget ska sätta i gång inom några veckor och under en del av byggtiden kommer kapellet att vara stängt. Fler begravning­ar än vanligt kommer då att hållas i församling­ens kyrkor. Arbetet ska göras av Turessons Bygg AB och är budgeterat till 14,8 miljoner kronor. Tanken är att det ska vara klart sommaren 2020.

HN har sökt men inte kunnat nå kyrkorådet­s ordförande Lisbeth Olsson (S).

 ?? Bild: Jesper Jäger Ärlestad ?? Fredrik Ivarsson håller inte med om kritiken mot den planerade om- och tillbyggna­den av Sankt Jörgens kapell som framförts på HN:S insändarsi­da. ”Vi gör det här både för begravning­sdeltagarn­a och för att spara energi.”
Bild: Jesper Jäger Ärlestad Fredrik Ivarsson håller inte med om kritiken mot den planerade om- och tillbyggna­den av Sankt Jörgens kapell som framförts på HN:S insändarsi­da. ”Vi gör det här både för begravning­sdeltagarn­a och för att spara energi.”
 ??  ?? Strax bakom där kyrkoherde Fredrik Ivarsson står kommer glasgången att uppföras. ”Den svävande känslan som taket har ska behållas.”
Strax bakom där kyrkoherde Fredrik Ivarsson står kommer glasgången att uppföras. ”Den svävande känslan som taket har ska behållas.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden