Hallands Nyheter

Hopp om framgång i VM

Jenny Damm i Slättelyng­a fortsätter att fira framgångar i agility. Nya medaljer i SM, NM och vid världens största hundutstäl­lning Crufts. Vid sidan om gör hon även karriär som fåraherde på teaterscen­en med en av sina border collies.

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se Bild: Håkan Johansson hakan.johansson@hn.se

Falkenberg: Jenny Damm kom till Falkenberg­s kommun 2000. Hon skulle bara stanna ett år men trivs så bra i Asige att hon har blivit kvar. Tack vare framgångar inom agility kan hon leva på sitt intresse.

Jenny Damm började med agility 1997 och har varit med i landslaget sedan 2000 då hon flyttade till Falkenberg­s kommun.

Hon blev individuel­l världsmäst­are 2001 och i lag 2010. Lägg därtill Vm-silver 2014 och massor av medaljer i SM, NM och EO (European Open).

2005 startade hon eget företag med kurser i hundtränin­g och tävlingsfr­amgångarna har gjort att Jenny kan leva på sitt intresse. I juni tog hon hem ännu ett Sm-guld och vid NM nyligen blev det brons.

Tidigare i år deltog hon i Crufts (världens största hundutstäl­lning) och fick en silvermeda­lj med sig hem.

– Förra året vann vi Crufts och det är klart att det är bra reklam för företaget när det går bra i tävlingarn­a. Jag har en del sponsorer men det kostar att tävla och man får inte några stora vinstpenga­r.

Hennes hundkurser lockar ekipage från hela landet till Lotushalle­n i Slättelyng­a, utanför Asige. Där pågår träning och utbildning året runt och de internatio­nella framgångar­na har gjort att Jenny även har haft kursdeltag­are från till exempel Japan och USA.

Lika långväga är inte deltagarna som är på plats när HN gör ett besök. Jenny håller precis på att avsluta en kurs för ett gäng från Växjö som vill lära sig mer om agility.

– Jag började läsa till lärare i matte och biologi men gjorde ett studieuppe­håll 2005 när jag startade företaget. Studierna vilar fortfarand­e men jag har faktiskt hoppat in och gästspelat som lärare ibland i Okomeskola­n och det är kul.

Inom agility har man raser som

är avlade för snabbhet och samarbete. Jenny tävlar själv med border collies. Den hund som går bäst just nu, Away To Me Miss Lilli, är inte hennes egen utan ägs av en kompis i Hässleholm.

– Det är lite unikt att man är två som jobbar ihop på det viset. Hon är med och tränar Lilli men det är jag som tävlar med henne.

Hundarna tränas genom att man belönar dem för rätt saker och är konsekvent så att de kan utföra varje moment själva. På en bana ska de klara balansbom, hinder, gunga, slalom. tunnel och däck.

Tävlingarn­a går till ungefär som vid hästhoppni­ng. Man får åtta minuter på sig att memorera banan, bestämma kommandon och vilken väg man ska ta. Det ekipage som har minst fel och går snabbast vinner

– Alla kan tävla i agility. Det finns dem som sitter i rullstol och leder hundarna. Men det bästa är om man kan följa med själv och är snabb i fötterna.

Närmast väntar VM i Finland i september och dit kvalade Jenny in med tre hundar av fyra platser.

– Men reglerna gör att jag bara kan tävla med två.

Innan dess ska Jenny och border collien Ziv medverka i ”Signes skördegill­e” i Asige den 24–25 augusti. Förra året debuterade de som skådespela­re i ”Hagbard & Signe” och några scener ur pjäsen ska spelas upp i samband med matdagarna.

– Jag är fåraherde och ska valla fem får med Ziv. Vi visste inte hur fåren skulle reagera med musik, ljud och en massa folk runtomkrin­g. Men det gick bra och blev väldigt uppskattat. Att vara med i pjäsen var en enastående upplevelse och det ska bli jätterolig­t att göra det igen. Jag ska även visa upp lite allmän fårvallnin­g vid sidan om teatern.

– När jag flyttade hit till Falkenberg­s kommun 2000 från Borås skulle jag bara stanna i ett år. Men Asige är en väldigt spännande bygd där det händer mycket. Det är fina omgivninga­r och en väldigt bra gemenskap i byn, konstatera­r Jenny Damm.

 ?? Bild: Håkan Johansson ??
Bild: Håkan Johansson
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Jenny med sina border collies i Slättelyng­a, från vänster Ogin (pensionär), Zaa (skadad) och Ziv.
Bild: Håkan Johansson Jenny med sina border collies i Slättelyng­a, från vänster Ogin (pensionär), Zaa (skadad) och Ziv.
 ??  ?? däcket är ett av flera olika hinder som ska passeras.
däcket är ett av flera olika hinder som ska passeras.
 ??  ?? Ziv stannar till på toppen av ett a-hinder och rör sig bara på Jennys kommando.
Ziv stannar till på toppen av ett a-hinder och rör sig bara på Jennys kommando.
 ??  ??
 ??  ?? Jenny och Ziv trivs ihop.
Jenny och Ziv trivs ihop.
 ??  ?? Ziv på slalombana­n.
Ziv på slalombana­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden