Hallands Nyheter

Nya F–5-skolan firades med cirkus

Med såpbubblor, cirkus och kungligt tal invigdes Vesterhavs­skolans nya låg- och mellanstad­ium. Skolan har nu 561 elever och är den största grundskola­n i Falkenberg­s kommun.

- Stina Johansson

Vesterhavs­skolans nya låg- och mellanstad­ium är nu invigt. Skolan har utökats med 176 elever och är nu den största grundskola­n i kommunen. Edith Johansson firade det hela med att prova på jonglering.

Under våren och sommaren har renovering­en av Vesterhavs­skolans lokaler pågått för fullt. Så sent som på måndagskvä­llen sattes de sista skolbänkar­na på plats och klockan nio på tisdagen drog invigninge­n igång.

– Det känns väldigt positivt. Vi har fått jättefin respons på detta och har en stor efterfråga­n på vår skola så vi ser fram emot att växa ytterligar­e de kommande åren, säger rektor Jörgen Frostlund.

Ännu kvarstår en del arbete. Bland annat så ska en slänt som vetter mot Ätran göras om till odlingspla­ts för förskolekl­assen, en del av högstadiet är under ombyggnad och utemiljön utanför arenan ska fixas till, men det arbetet påbörjas först när Gekås höghusbygg­e utmed Motellväge­n är klart.

Tidigare var Skogstorps­skolan, med 510 elever, kommunens största grundskola men nu när Vesterhavs­skolan utökas med F–5 så blir den störst i Falkenberg.

En av skolans nya elever är elvaåriga Lyra Pavlovic.

– Jag ville testa något nytt. Nu känns det helt okej men det är lite pirrigt för jag känner bara en kompis här, säger hon.

Även andraklass­aren Olle Rodevåg, som tidigare gick på Fajansskol­an, hade något dubbla känslor under första skoldagen.

– Det känns bra på ett sätt men lite dåligt på ett annat sätt för man saknar de andra kompisarna, säger han.

Vesterhavs­skolan har inför hösttermin­en anställt 21 nya lärare och 5 fritidsper­sonal. Planen för framtiden är att skolan ska byggas ut

ytterligar­e och att utöka med två klasser nästa år.

– Utmaningen blir att behålla kvaliteten när vi blir större, att se till att vi får in bra personal i vår verksamhet och det tycker jag att vi har lyckats med. Till 21 tjänster så hade vi 111 sökande behöriga lärare, så vi har haft ett väldigt bra urval när vi har rekryterat, säger Jörgen Frostlund.

Tidigare i år ansökte Vesterhavs­skolan om att få starta en gymnasiesk­ola med ekonomi-, naturveten­skap-, samhällsve­tenskap- och estetiskt program. I sitt remissvar skrev barn- och utbildning­snämnden att det skulle få negativ påverkan på kommunens gymnasiesk­ola. Skolinspek­tionen beslut i frågan väntas i slutet av september.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Jan Wolfhagen, iklädd rollen som kung Carl XVI Gustaf, invigde Vesterhavs­skolan F–5 med tal och bandklippn­ing.
Bild: Håkan Johansson Jan Wolfhagen, iklädd rollen som kung Carl XVI Gustaf, invigde Vesterhavs­skolan F–5 med tal och bandklippn­ing.
 ??  ?? Lyra Pavlovic Hildingsso­n hade lite pirriga känslor första skoldagen.
Lyra Pavlovic Hildingsso­n hade lite pirriga känslor första skoldagen.
 ??  ?? Isaac Magamba går nu i första klass på Vesterhavs­skolan.
Isaac Magamba går nu i första klass på Vesterhavs­skolan.
 ??  ?? Andraklass­aren Olle Rodevåg firade invigninge­n med att testa en rockring.
Andraklass­aren Olle Rodevåg firade invigninge­n med att testa en rockring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden