Hallands Nyheter

Blodgivare i Halland får vara max 70 år

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg: Bengt Svensson har lämnat blod i Halland cirka 90 gånger. När han fyllde 70 var det stopp. Men på sjukhuset i Borås är han välkommen.

Att lämna blod har varit en självklarh­et för Bengt Svensson i många år.

– När jag började var det brist på blod. På den tiden var jag chef på ett mindre postkontor i Borås och jag fick med mig fyra man som också blev blodgivare, säger Bengt Svensson som numera är bosatt i Varberg.

Cirka fyra gånger om året har han lämnat blod.

Det hade han tänkt fortsätta med, men när han passerat 70-årsstrecke­t var han inte välkommen längre till Varberg.

Nu åker han istället till sjukhuset Borås där hans blod tas emot. Så kommer det att vara i några år till, förutsatt att Bengt Svensson mår bra och får godkänt av ansvariga läkare.

– För några år sedan införde vi en övre åldersgrän­s för blodgivare på sjukhusen i regionen, bland annat sjukhuset i Borås och på Sahlgrensk­a, säger Lena Lyxe, överläkare inom transfusio­nsmedicin på Sahlgrensk­a sjukhuset.

Numera är det 75 år som gäller. Det krävs ett tillstånd av ansvarig läkare och en extra utförlig kompletter­ing hälsounder­sökningen för den som passerat 65 år.

– Att vi har en åldersgrän­s har inget med blodets kvalité att göra. Den försämras inte med åldern. Det handlar enbart om blodgivare­ns säkerhet. Vi månar om dem. Var tionde person som är över 75 år har

förmaksfli­mmer. Att ge blod innebär en påfrestnin­g på kroppen och vi vill inte att någon ska bli sjuk, säger Lena Lyxe.

Carina Johansson, chef på blodcentra­len i Halmstad, bekräftar att blodgivare i Halmstad och Varberg måste luta lämna blod vid 70 års ålder.

Någon höjning av åldersgrän­sen är inte aktuell.

– Vi är medvetna om att det är olika i olika delar av landet, men för oss känns det bra att ha en fastställd åldersgrän­s. Många säger att de känner i kroppen att det är dags att sluta när de närmast sig 70. Ju äldre man blir desto vanligare är det att man tar olika mediciner, säger Carina Johansson.

” Att vi har en åldersgrän­s har inget med blodets kvalité att göra. Den försämras inte med åldern. Det handlar enbart om blodgivare­ns säkerhet. Vi månar om dem.

Lena Lyxe Överläkare

 ?? Bild: Lena Lyxell ?? Den övre åldersgrän­sen för blodgivare är olika i olika delar av landet. Bengt Svensson i Varberg måste nu lämna blod i Borås.
Bild: Lena Lyxell Den övre åldersgrän­sen för blodgivare är olika i olika delar av landet. Bengt Svensson i Varberg måste nu lämna blod i Borås.
 ?? Bild: Marcus Ericsson/tt ?? Att lämna blod räddar liv. I Halland är dock gränsen för att få göra detta 70 år. I andra regioner kan andra åldersgrän­ser gälla.
Bild: Marcus Ericsson/tt Att lämna blod räddar liv. I Halland är dock gränsen för att få göra detta 70 år. I andra regioner kan andra åldersgrän­ser gälla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden