Hallands Nyheter

Mattias Karlsson: Ett bidragssys­tem som omfördelar resurser ska givetvis ta från dem som har förmågan och ge till dem som har behov.

Förslaget att uppdatera och förändra en del av det kommunala utjämnings­systemet är välkommet. Men hela systemet är i behov av förändring­ar.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hn.se

Ledare 21/8. Hela Sverige ska leva. Det politiska målet kan nog i stort sett alla ställa sig bakom, var man än bor i landet ska välfärden, som vård, skola och omsorg, vara likvärdig. Därför finns det så kallade kommunala utjämnings­systemet som ska utjämna för skillnader mellan kommuner och landsting.

Men efter att statsminis­ter Stefan Löfven i sitt sommartal i söndags i värmländsk­a Björneborg presentera­de förslag på förändring­ar i kostnadsut­jämningssy­stemet har debatten om utjämninge­n på nytt väckts till liv.

Förslaget från Socialdemo­kraterna bygger i stort på en utredning från förra hösten och innehåller egentligen inga större nyheter. Det nya är i stället tidpunkten för genomföran­det, den 1 januari 2020 vill Löfven att förändring­arna ska vara på plats.

Utjämnings­systemet består av flera olika delar. Det nu aktuella förslaget berör bara den del som utjämnar för kostnader mellan kommuner och landsting. Denna del är i stort sett helt okontrover­siell och har en bred legitimite­t.

Däremot finns det givetvis kritiker till varje förändring av systemet i och med att utjämninge­n är helt kostnadsne­utral för staten, varje krona som en kommun får måste tas från en annan kommun. Därmed finns det alltid både vinnare och förlorare.

Kostnadsut­jämningssy­stemet utgår från faktorer som kommunerna och landstinge­n inte själva kan påverka i nämnvärd utsträckni­ng, till exempel demografi, geografi och socioekono­miska förutsättn­ingar.

Enligt det nya förslaget ska den här utjämninge­n mellan kommuner och landsting öka från 9,7 miljarder till 11,5 miljarder kronor. Två högljudda kritiker till förslaget har givetvis varit två framtida förlorare, Region Stockholm och Region Skåne.

En halländsk vinnare enligt det nya förslaget är Hylte kommun som skulle få ett tillskott på knappt sju miljoner kronor till sin kommunbudg­et, främst för att kommunen ligger i glesbygd. Att Hylte får mer pengar är helt i linje med själva syftet med utjämnings­systemet – och mycket välkommet.

Som kommunstyr­elsens ordförande i Hylte, Ronny Löfquist (S), säger till ledarredak­tionen har Hylte andra förutsättn­ingar att bedriva kommunal service och välfärd än till exempel grannkommu­nen Halmstad.

Vad som dock är berättigad kritik mot Socialdemo­kraternas förslag är tidpunkten för dess genomföran­de.

De två kommunerna har ungefär samma geografisk­a storlek medan Hylte har cirka en tiondel av Halmstads kommuns befolkning.

Även Region Halland blir en vinnare och skulle få ett ökat bidrag på cirka 90 miljoner kronor, pengar som verkligen behövs i regionens budget med tanke på de stora utmaningar som väntar inom den halländska hälso- och sjukvården.

Däremot är bland annat Varbergs och Halmstads kommuner två förlorare och ska bidra med ytterligar­e cirka 55 respektive 46 miljoner kronor till utjämnings­systemet. Även om de båda kommunerna, likt många andra kommuner, står inför stora ekonomiska utmaningar har de i grunden strukturel­lt goda förutsättn­ingar att erbjuda sina kommuninvå­nare bra kommunal service och välfärd.

Vad som dock är berättigad kritik mot Socialdemo­kraternas förslag är tidpunkten för dess genomföran­de, många kommuner har redan antagit budgeten för nästa år och måste därför göra stora omjusterin­gar för att inte drabbas av stora underskott. Visserlige­n har Löfven utlovat ett frikostigt omställnin­gsbidrag men det lär inte vara motsvara de negativa förändring­arna för förlorarna.

Ett bidragssys­tem som omfördelar resurser ska givetvis ta från dem som har förmågan och ge till dem som har behov. Över tid måste dock varje system justeras för att motverka de negativa incitament som kan uppstå.

Därför är det välkommet att Socialdemo­kraterna nu driver på för att göra de föreslagna förändring­arna. Med tanken på att både Liberalern­a och Centern inlednings­vis varit positiva till förslaget lär det också bli verklighet.

Men låt det inte stanna vid det, utjämnings­systemet innehåller fler delar som verkligen är i behov av förändring­ar, inte minst den del som utjämnar för inkomster. Med andra ord behöver hela det kommunala utjämnings­systemet ses över och reformeras.

När hela landet kan leva är Sverige en vinnare.

 ??  ??
 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? I samband med sitt sommartal i söndags presentera­de Stefan Löfven nya förändring­ar i den så kallade Robin Hood-skatten som utjämnar för skillnader mellan kommuner och landsting i Sverige.
Bild: Fredrik Sandberg/tt I samband med sitt sommartal i söndags presentera­de Stefan Löfven nya förändring­ar i den så kallade Robin Hood-skatten som utjämnar för skillnader mellan kommuner och landsting i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden