Hallands Nyheter

Vingård Hall levererar till Systembola­get

- Emma Klingborg redaktione­n@hn.se

Varberg: På den gamla betesmarke­n belägen mitt bland nybyggda villor i Trönningen­äs, kan man se de 1 250 vinrankorn­a som utgör Vingård Hall. Det är födelsepla­tsen för det enda vin från Halland som finns på Systembola­gets hyllor.

Vingård Hall drivs av makarna Cecilia Karlsson och Håkan Berntsson. På sin mark i Trönningen­äs är de inne på sin tredje säsong av vinmakeri. Här görs två sorters vita viner, som är döpta efter kvinnor som bott på gården.

Ett ståltanksl­agrat vin på druvan Solaris som heter Hilma och ett ekfatslagr­at på samma druva som heter Inger-lena. Vinerna släpptes på Systembola­get för första gången den 2 augusti och var slutsålda på 20 minuter.

Marken, som är gammal betesmark, har gått i familjen i fem generation­er. När den ingifta maken, med stort vinintress­e, framförde idén om att plantera vinrankor var det ingen som tvekade. Efter beslut började de alla att samla på sig kunskap och 2014 planterade­s stockarna som i dag är runt 1 250 stycken.

Runt midsommar blommar druvorna och efter 100 dagar är de skördeklar­a. Barn, föräldrar, barnbarn och goda vänner samlas alla och hjälper till. Mellan tummen och pekfingret blir det en flaska vin per vinranka. Vinet tillverkar de på Ästad Vingård, där Håkan Berntsson är styrelseor­dförande.

– Vi var så stolta när vi var klara med skörden, säger Cecilia Karlsson.

– Det blev 940 kilo druvor och 700 flaskor. Premiäråre­t var sämre med 176 kilo. Vi lär oss fortfarand­e och det är så kul.

Håkan Berntsson beskriver Sverige som ett litet vinland, som ständigt växer och utvecklas. Längre söderut i Europa behandlas vinkunskap likt svampställ­en och man håller på sitt. I Sverige hjälper manvarandr­a. Av de runt 30 kommersiel­la vingårdar som finns i landet ligger de flesta i Skåne.

Endast två finns i Halland och bara en gör vin som finns i butik. Men Håkan Berntsson ser ett stort uppsving, där kvalitet är ledordet.

– Jag tänker ofta att man inte kan göra bra vin av dåliga druvor, men man kan göra dåligt vin av bra druvor, skrockar Håkan Berntsson.

De berättar hur de maniskt följer väderappar och hur de ständigt har magknip i fruktan för den ödesdigra nattfroste­n som kan ta död på druvorna.

–En del av tjusningen ligger i att man kan påverka vissa saker och andra ligger helt i händerna på omständigh­eterna, säger Cecilia Karlsson.

På frågan om hur länge de tänkt fortsätta tittar de på varandra, skrattar och svarar:

– Vinstockar lever i ungefär hundra år.

 ?? Bild: Jesper Jäger Ärlestad ?? Inne på sin tredje säsong har makarna Cecilia Karlsson och Håkan Berntsson planer på att fortsätta med vinprodukt­ion långt framöver. Av de runt 30 kommersiel­la vingårdar som finns i landet ligger de flesta i Skåne. Endast två finns i Halland och bara en syns i butik.
Bild: Jesper Jäger Ärlestad Inne på sin tredje säsong har makarna Cecilia Karlsson och Håkan Berntsson planer på att fortsätta med vinprodukt­ion långt framöver. Av de runt 30 kommersiel­la vingårdar som finns i landet ligger de flesta i Skåne. Endast två finns i Halland och bara en syns i butik.
 ??  ?? De två vita vinerna är ett ståltanksl­agrat vin på druvan Solaris som heter Hilma och ett ekfatslagr­at på samma druva som heter Inger-lena.
De två vita vinerna är ett ståltanksl­agrat vin på druvan Solaris som heter Hilma och ett ekfatslagr­at på samma druva som heter Inger-lena.
 ??  ?? Håkan Berntsson är vinälskare och sommelier. Han och hustrun Cecilia Karlsson lägger i snitt en dag i veckan på Vingård Hall.
Håkan Berntsson är vinälskare och sommelier. Han och hustrun Cecilia Karlsson lägger i snitt en dag i veckan på Vingård Hall.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden