Hallands Nyheter

Ett Europa utan demokrati leder till krig

- Marianne Johansson (S) Varberg

på ledaren ”Europa i krig och fred – vilken blir unionens berättelse?” (7/8).

Politik. Gustav Juntti utgår från två filmer (tankeexper­iment). En film om krig och en film om fred i Europa. Vilken film skall vi välja och arbeta för? Gustav Juntti menar att politikern­a i Sverige arbetar mer för krig än fred i Europa. Han utgår bl a från SD:S framgångar i de senaste valen. Han skriver:” Att vara arga på andra i stället för att själva bidra till förändring är helt enkelt ingen bra strategi.”

Att vara arg på SD är att inte ta SD på allvar. Alla vi som arbetar för fred är i stället medvetna om SD:S icke demokratis­ka inställnin­g och måste givetvis framföra SD:S negativa hållning mot flertal grupper. Man måste förhålla sig till verklighet­en om man skall planera för framtiden och fortsatt fred. SD är ett rasistiskt parti i paritet med nazism och detta måste uppmärksam­mas och hållas levande och inte tigas ihjäl.

Vi har liknande partier som SD i Europa som har tagit makten och vi ser hur dessa regimer avvecklar demokratin, t ex Polen och Ungern. Så vill vi inte ha det här i Sverige. Det gäller hela tiden att framhålla och visa på demokratin­s överlägsen­het och möjlighete­r för människor att förändra sina livsvillko­r. Det skall också framhållas att demokrati är svårt och fordrar mycket av medborgarn­a.

Ett Europa utan demokrati leder till krig. Därför borde demokrati, allas lika värde och därmed följande frihet vara det självklara valet för ett fredligt Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden