Hallands Nyheter

Skördetide­n firas på flera håll under hösten

- Christina Kihlström christina.kihlstrom@hn.se 010-471 52 69

Falkenberg: Skördetide­n är här och det ska firas flera gånger om under hösten när Hallands matproduce­nter, i ordets alla bemärkelse­r, samlas för att visa upp sig.

Den 6–7 september är det dags för Falkenberg­s matdagar. Det är fjärde året som arrangeman­get görs, i år på ett ännu större område i centrum, där också hörnet vid Nygatan och Arvidstorp­svägen kommer att stängas av för trafik.

På Rörbeckspl­atsen har aktivitete­r för barn huvudrolle­n, med traktorer, kalvar, tipspromen­ad och ansiktsmål­ning. Även Falkenberg­s museum kommer att finnas där, med möjlighet för barnen att designa sina egna köksredska­p.

På Rådhustorg­et kommer lokala kockar att drabba samman i dueller som visas på skärmar både vid sidan av scenen och utanför tältet. Fokus ligger på råvaror och producente­rna får en chans att prata om produktern­a som kockarna ska laga till.

– Vi vill vara tydliga med att om det inte finns lokala matproduce­nter så går det inte att laga lokal mat, säger Destinatio­n Falkenberg­s projektled­are Susanne Thorsson.

Och det är inte bara restaurang­er som använder lokala råvaror, även de offentliga köken gör det. Kommunens Kost- och städavdeln­ing finns på plats för att berätta om sitt arbete och i kockduelle­rna deltar också kockar från bland annat skolkök.

Falkenberg­s matdagar är en del i det större projektet Skördetid i Halland som från augusti till oktober tipsar om evenemang, kurser och utflykter runt om i Halland. Redan den 24–25 augusti är det dags för Signes skördegill­e i Asige, där lokala hantverkar­e inom såväl mat som annat visar upp sig.

 ?? Bild: Ellinor Svensson/arkiv ?? Råvarorna får extra uppmärksam­het i årets upplaga av Falkenberg­s matdagar.
Bild: Ellinor Svensson/arkiv Råvarorna får extra uppmärksam­het i årets upplaga av Falkenberg­s matdagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden