Hallands Nyheter

Sommarkort­et har satt nytt säljrekord i Halland

- Stefan Johansson

Halland: Försäljnin­gen av Hallandstr­afikens sommarkort slog nytt rekord. Med nästan 16 000 sålda kort var det en ökning med 15,4 procent jämfört tidigare rekordåret 2017.

– Det känns jätterolig­t att vi slår rekordet, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam, Hallandstr­afikens kommunikat­ions- och marknadsch­ef och fortsätter:

– Målet var att ha en ökning med tio procent och nu blev det i stället femton.

Det är i år nionde året som sommarkort­et säljs.

Totalt såldes 15 440 kort under 2019. Med kortet har resenärern­a kunnat resa hur mycket som helst mellan 15 juni och 15 augusti i hela Halland. Nytt för i år var att det gick att köpa kortet via Hallandstr­afikens app.

– Drygt 2 000 personer köpte kortet genom appen, säger Yasmine Möllertstr­öm Henstam.

Hon berättar att de har marknadsfö­rt kortet på samma vis som de gjort tidigare år. Genom till exempel radiorekla­m och annonserin­g, både digital och i print. Men det är något annat som är viktigare tror Möllerströ­m Henstam.

– Det här kortet är så fördelakti­gt det är det som är grejen. Mycket av marknadsfö­ringen sker med mun till mun metoden.

Förra året var första gången som sommarkort­et minskade sin försäljnin­g. Det berodde till stor del på att staten bjöd ungdomarna i Halland på fria resor under sommaren.

Tanken var att så även skulle bli fallet i år och Hallandstr­afiken hade budgeterat för statsbidra­get.

Men det drogs in. I stället valde man att satsa på ett eget ungdomskor­t till ett ännu mer subvention­erat pris – 5 178 ungdomar köpte det kortet.

Är du överraskad att ungdomskor­tet sålde så bra?

– Med tanke på att det delades ut 16 000 kort gratis förra året var det svårt att ha någon bra analys av det.

Tror du att ni hade slagit rekordet utan det rabatterad­e ungdomskor­tet?

– Det är en analys som vi får göra i efterhand. Men jag känner mig väldigt nöjd över att vi har nått våra mål.

Hur mycket som sommarkort­sinnehavar­na har rest går inte att säga än. Det krävs att siffrorna studeras mer för att få fram det.

– I september kan vi få fram allt sådant. Vad vi har sett hittills så innebär korten ett ökat resande. Blir det sommarkort även nästa år?

– Det vet vi inte än. Nu ska vi sätta oss och göra en ordentlig uppföljnin­g. Vi har haft en stigande trend alla år. I och med den hoppas jag att vi får igenom ett sommarkort även nästa år.

” Det här kortet är så fördelakti­gt det är det som är grejen. Mycket av marknadsfö­ringen sker med mun till mun metoden.

Yasmine Möllerströ­m Henstam

 ?? Bild: Hallandstr­afiken ?? Yasmine Möllerströ­m Henstam är mycket nöjd över att sommarkort­et slog det tidigare försäljnin­gsrekordet.
Bild: Hallandstr­afiken Yasmine Möllerströ­m Henstam är mycket nöjd över att sommarkort­et slog det tidigare försäljnin­gsrekordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden