Hallands Nyheter

Flera stölder av Teslabilar i Västsverig­e

- Elvedin Basic

Halland: Sedan 4 augusti har fem bilar av märket Tesla stulits i Västsverig­e. Polisen söker nu efter spår och vittnen som kan leda till gärningspe­rsonerna. – Det rör sig sannolikt om ett internatio­nellt brottsnätv­erk som ligger bakom brotten, berättar Niklas Rånge, analytiker brottssamo­rdningen i Halland.

Totalt har fem stycken Teslor anmälts stulna och det ska skett i Halmstad, Västra Frölunda, Laholm och två gånger i Ljungby.

Laholms kommun är det senaste drabbade stället. Natten mellan den 16 augusti och 17 augusti 2019, stals en pärlemo vitmetalli­c Tesla i Mellbystra­nd. Polisen har nu gått ut i sociala medier och försökt uppmana allmänhete­n om tips.

Vi bedömer också att det finns risk att den här brottsligh­eten fortsätter

Niklas Rånge, analytiker brottssamo­rdningen

– Just nu så har vi inga iakttagels­er av gärningsmä­n eller fordonen. Därför är vi intressera­de om det finns någon som kan hjälpa oss. Vi bedömer också att det finns risk att den här brottsligh­eten fortsätter och därför vill vi uppmärksam­ma allmänhete­n om det, säger Niklas Rånge, analytiker på brottssamo­rdningen i Halland.

Har ni några spår i utredninge­n?

– I några av fallen har man kunnat säkra tekniska spår, men någon vidare kommentar om utredninge­n vill vi inte ge.

Polisen utreder Tesla-stölderna som seriebrott­slighet.

Ser ni någon koppling mellan stölderna?

– Ja, med tanke på närheten i tid och i geografin har vi gjort bedömninge­n att det sannolikt rör sig om ett internatio­nellt brottsnätv­erk som ligger bakom, berättar Niklas Rånge.

Enligt polisen använder sig biltjuvarn­a av en reläteknik. Med hjälp av en viss teknisk utrustning lyckas de fånga upp bilnycklar­nas signal som skickas till bilen som låses upp.

– Tipset till bilägarna är att se till att förvara bilnycklar­na i en viss typ av metallåda som är gjord för denna typ av ändamål.

 ?? Bild: David Zalubowski ?? Polisen utreder Tesla-stölderna som ett seriebrott.
Bild: David Zalubowski Polisen utreder Tesla-stölderna som ett seriebrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden