Hallands Nyheter

Rekordmång­a vaccinerar sig mot TBE

-

Rekordmång­a svenskar vaccinerar sig mot TBE, men trots det fortsätter smittan att öka och spridas till fler delar av landet, rapportera­r SR Ekot. Antalet sålda vaccindose­r har fördubblat­s på tre år enligt läkemedels­bolagen.

Hittills i år har 162 personer drabbats av smittan. Det är på samma nivå som vid samma tid 2017 och 2018, som var toppår för TBE. Varför så många smittas finns det inget tydligt svar på.

– Dels har antalet fästingar ökat. Sedan kan det ha att göra med hur många av dem som är infekterad­e. Och nu har smittan spridit sig, så den finns på fler ställen, vilket gör att fler människor exponeras, säger Marika Hjertqvist epidemiolo­g på Folkhälsom­yndigheten till TT.

” Det är lite märkligt att smittan inte minskar när vaccinerin­gen ökar.

Marika Hjertqvist epidemiolo­g

Det finns inget register för vaccinerin­g, så Folkhälsom­yndigheten vet inte vilka det är som vaccinerar sig.

– Det är lite märkligt att smittan inte minskar när vaccinerin­gen ökar. Det är svårt att spekulera i varför det är så, då vi inte vet vilka det är som vaccinerar sig, så det får vi titta närmare på, säger Marika Hjertqvist.

Att fler valt att vaccinera sig tror hon har att göra med att smittan nu finns på fler platser i landet. Ökningen har främst skett i Västra Götaland, Västmanlan­d, Örebro och Värmland. Den håller sig dock främst söder om Dalälven. Det är även i dessa områden som vaccinerin­gen ökat mest.

– Jag tror även att den ökade vaccinerin­gen kan bero på en ökad medvetenhe­t om riskerna.

Vad kan man göra för att undvika TBE?

– Dels vaccinera sig. Det är också bra att titta över kroppen, så att det inte kryper runt fästingar där. Man kan även ha heltäckand­e kläder, men det rådet är lite svårt att ge varma sommardaga­r, säger Marika Hjertqvist.

Den fästingbur­na smittan kan orsaka bland annat talrubbnin­gar och förlamning.

 ?? Bild: Ole Gunnar Onsøien/tt/arkiv ??
Bild: Ole Gunnar Onsøien/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden