Hallands Nyheter

Kaotisk demonstrat­ion mötte iransk minister

-

Irans utrikesmin­ister Javad Zarif är på Sverigebes­ök i ett försök att rädda kärnenergi­avtalet. Ministern möttes av skarpa protester från exiliranie­r, som motades tillbaka av poliser rustade med batonger.

Det blev stökigt när en av tre tillstånds­givna demonstrat­ioner mot Zarifs besök började förflytta sig från Mynttorget i Stockholm mot utrikesdep­artementet, rapportera­de Expressen. Tidningens tv-bilder visade kaotiska scener där demonstran­ter motades tillbaka av både hästburna poliser och poliser rustade med hundar och batonger. På ett filmklipp syns en polis måtta slag mot demonstran­terna, samtidigt som två personer tycks ha fallit omkull på marken i tumultet.

Ett hundratal poliser fanns på plats, enligt Expressen. I folkhopen vajade den iranska flaggan som användes i landet innan den islamiska revolution­en 1979 och demonstran­ter bär plakat med budskap som ”Zarif = Goebbels”.

Frågan om mänskliga rättighete­r togs upp under mötet med den iranske utrikesmin­istern enligt Margot Wallström, bland annat fallet med den fängslade svenskiran­ske forskaren Ahmadreza Djalali, som hotas av dödsstraff.

– Vi är emot dödsstraff­et och vill i första hand att det omvandlas till ett fängelsest­raff och kräver samtidigt konsulärt tillträde, sade Wallström. Och vad fick du för respons?

– De lyssnar och vi kommer att fortsätta framföra våra synpunkter.

Under mötet avhandlade­s även det hotade kärnenergi­avtalet. Javad Zarif framförde sin frustratio­n över situatione­n samtidigt som Wallström var tydlig med att hon förväntar sig att landet lever upp till sina åtaganden. Hon var däremot tydlig med att USA:S beslut att dra sig ur avtalet har försvårat läget.

– Det är i strid mot säkerhetsr­ådets resolution­er och det gör inte världen till en bättre plats.

Det hotade avtalet är en ett huvudbry för den iranske utrikesmin­istern. Javad Zarif var med och förhandlad­e fram den globala uppgörelse­n som skulle förhindra att hans hemland utvecklar kärnvapen. Nu kämpar han för att avtalet inte ska kollapsa helt.

– Zarif är på en rundresa där han vill säkra Europas tydliga stöd för Iranavtale­ts överlevnad. Det är huvudpunkt­en vid Sverigebes­öket, konstatera­de Bitte Hammargren, Mellanöste­rnanalytik­er vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI)

– Han är själv utsatt för sanktioner från USA, det är till exempel inte klart om han får resa till FN:S högnivåvec­ka och tala i generalför­samlingen i september.

 ?? Bild: Karin Wesslén/tt ?? Demonstrat­ion på Mynttorget i Stockholm mot Irans utrikesmin­ister Javid Zarifs besök i Sverige.
Bild: Karin Wesslén/tt Demonstrat­ion på Mynttorget i Stockholm mot Irans utrikesmin­ister Javid Zarifs besök i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden