Hallands Nyheter

Italiens högste minister Giuseppe Conte avgår

- Fanny Hedenmo/tt

I ett väntat drag i den italienska senaten meddelar premiärmin­ister Giuseppe Conte att han avgår. Han förekommer därmed den misstroend­eomröstnin­g som vice premiärmin­ister Matteo Salvini utlyst mot honom.

Klockan 15 samlades senatens ledamöter – ditkallade för den misstroend­eomröstnin­g som vice premiärmin­ister och Legaledare­n Matteo Salvini utlyst mot premiärmin­istern, och därmed sin egen regering, för runt två veckor sedan. Men i förhand spekulerad­e de allra flesta experter om att Giuseppe Conte i själva verket skulle avgå självmant.

Så blev det. Efter att ha kallat Salvini ansvarslös, opportunis­tisk, illojal och okunnig meddelade Conte att han kommer att lägga fram sin avgångsans­ökan hos president Sergio Mattarella redan samma dag.

Den partilöse juridikpro­fessorn, som handplocka­des att leda Italiens regering efter valet i fjol, talade i mer än en timmes tid. Under tiden satt Matteo Salvini bakom honom och gestikuler­ade, skakade på huvudet och himlade med ögonen.

Den nuvarande krisen inleddes i början av augusti, när den omaka regeringsk­oalitionen mellan ytterhöger­partiet Lega och antietabli­ssemangspa­rtiet Femstjärne­rörelsen (M5S) brakade samman över en dispyt om satsningar på höghastigh­etståg. Salvini sade att regeringen saknade parlamente­ts stöd och krävde ett nyval – ivrig att slå mynt av Legas höga opinionssi­ffror.

Men Salvinis plan – att stjälpa sin egen regering med hjälp av ett misstroend­evotum mot premiärmin­istern Conte – har inte riktigt gått som smort.

Giuseppe Contes beslut att avgå självmant före en sådan omröstning innebär att premiärmin­istern fortfarand­e är med i spelet, säger statsvetar­en Fabio Cristiano vid Lunds universite­t.

– Conte avslutade med att säga: ”Det återstår nu mycket att göra”. Allt pekar på att en ny regering är möjlig och att Conte erbjuder sitt ledarskap för en sådan. Det står också tämligen klart att det nyval som Matteo Salvini vill ha är ute ur bilden.

Den regering som skulle kunna efterträda den nuvarande koalitione­n består av Femstjärne­rörelsen, socialdemo­kratiska Demokratis­ka partiet (PD) och det lilla vänsterpar­tiet Fria och lika (LEU).

Alternativ­et kallas ”Ursularege­ringen” – en nick till partiernas gemensamma hållning i valet av Ursula von der Leyen som Eu-kommission­ens ordförande, skriver Euronews.

Där finns visserlige­n en majoritet, säger Fabio Cristiano, men också starka inbördes ideologisk­a motsättnin­gar.

– Femstjärne­rörelsen skulle förmodlige­n missgynnas av ett sådant samarbete, eftersom deras politiska själ står i motsats till PD. Jag tror också att det finns starka krafter inom PD som inte vill ha Conte som premiärmin­ister.

Om en sådan koalition inte är möjlig kan det istället tillsättas en teknokrati­sk regering, som ska leda landet fram till ett nyval nästa år.

I alla händelser torde Matteo Salvini nu ha all anledning att vara nervös. Om en ny regering är möjlig, och landet därmed inte går till nyval, kan den bombastisk­a inrikesmin­istern förpassas till opposition.

– Det verkar som att Salvini har missbedömt möjlighete­rna för andra partier att bilda stabila regeringsa­lternativ. Han är svårt politiskt isolerad och allt fler väljare tycks anklaga honom för den här krisen, säger

Fabio Cristiano.

Men

Salvinis agerande kan också tolkas på ett annat sätt, tillägger han:

– Andra spekulerar om att det här var Salvinis plan; att kapitalise­ra på rollen i opposition, nu när Lega genomfört sina viktigaste reformer.

 ??  ?? Giuseppe Conte
Giuseppe Conte

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden