Hallands Nyheter

Här är Italiens ekonomiska utmaningar

Italien håller andan inför den politiska utveckling­en. Detsamma gör man inför landets ekonomi. Oavsett vem som ska styra Italien står landet inför stora och svåra ekonomiska utmaningar.

- Tobias Österberg/tt

”Världens mest galna kris”. Så sammanfatt­ade nyligen liberala dagstidnin­gen La Stampa den politiska situatione­n i en ledare. Då syftar man på tiden efter fjolårets parlaments­val där Femstjärne­rörelsen (M5S) tillsamman­s med främlingsf­ientliga Lega till slut kom att bilda koalitions­regering.

Den faller nu då vice premiärmin­ister Matteo Salvini utlyst en misstroend­eomröstnin­g mot premiärmin­ister Giuseppe Conte som valt att avgå. Frågan många ställer sig nu är om det blir nyval. Och oavsett om det blir val eller inte – hur ska Italien få ordning på sin ekonomi?

– Italienarn­a har länge spelat i en kritisk division. Man lider av strukturel­la reformbris­ter och när andra länder har haft tillväxt har Italien i sin tur inte haft den politiska kraften att genomföra reformer. Man har försuttit chansen när tillväxtku­rvan nu i stället pekar nedåt, säger SEB:S chefsekono­m Robert Bergqvist.

Turerna kring Italiens ekonomi har varit många det senaste året; statsskuld­en är för närvarande på 131,2 procent av BNP. Och EU:S medlemslän­der får enligt gällande regelverk egentligen inte ha en statsskuld som överstiger 60 procent av BNP.

Situatione­n har nu blivit så akut att man nyligen meddelade att en rad byggnader i statligt ägande får säljskylt på sig. Bland objekten finns ett historiskt palats i centrala Venedig liksom fyrhus och en byggnad i Rom som tidigare varit huvudkonto­r för det statliga telefonbol­aget.

– Det är en huvudvärk för Italien och frågan är var den riktiga smärtgräns­en går, säger Bergqvist om statsskuld­en.

– Backar vi tillbaka till eurokrisen och Grekland så sade man att en statsskuld över 125 procent av BNP kunde få en snöboll i rullning, då tappar omvärlden och investerar­e förtroende­t för statens finanser. Nu är det lite annorlunda med ett nytt räntelands­kap. Italien kan därför hålla en högre statsskuld, men man leker med elden.

Ett annat problem är arbetslösh­eten, för närvarande på 9,7 procent, rejält över Eu-snittet (6,3 procent). Det stora hindret är dock ungdomsarb­etslöshete­n. I mars i år gick landet för första gången på tio år förbi Spanien när ungdomsarb­etslöshete­n steg till drygt 32 procent, vilket betyder att man nu är näst sämst i Eu-klassen efter Grekland.

– Det har varit en alldeles för svag tillväxt, den har inte räckt till för att få ned arbetslösh­eten och få ut ungdomar på arbetsmark­naden. Det är den sjukdom som Italien lider av att man inte haft den politiska kraften att stärka sin ekonomi. Detta gör att man i sin tur är väldigt dåligt rustad för en lågkonjunk­tur.

 ?? Bild: Gregorio Borgia/tt/ap/arkiv ?? En gatuartist uppträder på ett torg i Rom. Landet brottas med stora ekonomiska problem.
Bild: Gregorio Borgia/tt/ap/arkiv En gatuartist uppträder på ett torg i Rom. Landet brottas med stora ekonomiska problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden