Hallands Nyheter

EU tvivlar på Boris Johnsons brexitbrev

- Martin Mederyd Hårdh/tt

Vi kan och måste hitta en alternativ lösning i den irländska gränsfråga­n, vädjar Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson i ett brev till EU. På Eu-sidan undrar man vad han menar.

Mindre än två och en halv månad återstår innan Storbritan­nien ska lämna EU. Premiärmin­ister Boris Johnson försöker i ett brev till EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk återöppna förhandlin­garna kring den stora knäckfråga­n – hur det blir med gränsen på den irländska ön.

Johnson beskriver den sedan tidigare överenskom­na så kallade ”backstop”-nödlösning­en som ”antidemokr­atisk”.

”Problemen med ’backstop’-lösningen går mycket djupare än den enkla politiska verklighet där den tre gånger om tillbakavi­sats i det brittiska underhuset. Sanningen är att det kort och gott är ogenomförb­art”, skriver premiärmin­istern.

Johnson går längre än sin föregångar­e Theresa May när han skriver att nödlösning­en innebär att Storbritan­nien inte tillåts avvika från EU:S regleringa­r i tillräckli­gt hög grad.

Den brittiska premiärmin­istern föreslår i stället ”ett åtagande” att få till stånd någon form av alternativ lösning till en början, med ”ett visst mått av förtroende” för vad som ska ske i det fall en sådan lösning inte implemente­ras i tid.

Som rådsordför­ande Donald Tusk ser det har det inte lagts fram några realistisk­a alternativ. Att ändå gå emot den befintliga lösningen innebär att man i praktiken stödjer återinföra­ndet av en strängare gräns mellan Irland och Nordirland, svarar han, och tillägger:

”Även om de inte erkänner det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden