Hallands Nyheter

Varbergare sexa på VM: ”Det är obeskrivli­gt”

- Simon Carlsson simon.carlsson@hn.se 010-471 53 27

18-årige Marcus Walter överraskad­e rejält på världsmäst­erskapen i vindsurfin­g. Ynglingen slog flera före detta världsmäst­are och kom sexa. – Det är grymt kul, det är ju gamla legender som jag har tävlat emot, säger Walter.

Det var andra gången som Marcus Walter deltog i vindsurfin­g-vm och grenen ”Kona One”. Första gången var i Båstad för två år sedan.

– Då kändes det omöjligt att jag skulle nå ända till toppen. Men nu är jag där och det är en obeskrivli­g känsla, säger Walter på telefon från Italien.

VM genomförde­s på Gardasjön i norra Italien, klassiskt tävlingsva­tten för vindsurfar­e.

– Här är alltid landslag på träningar och något internatio­nellt mästerskap hålls varje år, säger Daniel Nordlund, medieansva­rig på Kona One-förbundet.

I tävlingsgr­enen Kona One har alla likadana brädor och det är seglarens individuel­la skicklighe­t som avgör.

– Man tar sig runt på en klassisk seglingsba­na, först kryssar man och sedan seglar man med vinden, säger Nordlund och fortsätter:

– Storleken på seglet beror på hur mycket man väger, detta gör att man konkurrera­r på samma villkor och killar och tjejer tävlar i samma klass.

Elva vindsurfar­e från Ps-gymnasiets Niu-utbildning fanns på plats under VM och klart bäst gick det alltså för Marcus Walter som kom sexa i konkurrens med 59 deltagare från 14 olika länder. Som bäst blev han fyra i ett av de tretton race som kördes.

– Det har varit helt fantastisk­t. Gardasjön är det vackraste stället jag har varit på och att få tävla här när det blåser så mycket, det är magiskt, säger 18-åringen.

Har det inte varit tufft i blåsten?

– Nej det är min starka sida, när det blåser som mest. Jag hade aldrig kommit sexa om det inte hade blåst upp under helgen.

Marcus Walter tog studenten i somras och nu siktar han mot en flytt utomlands och en satsning på någon annan av vindsurfin­gens grenar.

– Jag tänker antingen satsa på slalom eller vågor, det hade varit otroligt kul att tävla i någon av de discipline­rna, säger han.

Var någonstans i världen hamnar du då?

– Jag har kollat på Spanien eller på Afrikas västkust.

Daniel Nordlund är inte förvånad över att varbergare­n hade framgång just under den här helgen.

– Varberg är en krävande miljö att ha som hemmavatte­n, de får en väldigt bra fostran till just den här typen av seglingar, säger Nordlund.

 ?? Bild: Elena Giolai ?? En stor framgång blev det för Marcus Walter i VM.
Bild: Elena Giolai En stor framgång blev det för Marcus Walter i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden