Hallands Nyheter

Von Eckermann prioritera­r EM före miljonchan­s

-

Åtskilliga miljoner låg i potten i Rolex grand slam i Aachen – men Mary Lous hälsa och välbefinna­nde är betydligt viktigare än pengar.

– Det kändes inte rätt att tävla henne där, säger Henrik von Eckermann.

I stället är han i Rotterdam för att försöka ta det guld han saknar.

Den Tysklandsb­aserade landslagsr­yttaren har varit en given lagmedlem i flera av de senaste mästerskap­en.

Den här gången var det långt från självklart att han skulle hoppa i EM som inleds med ondagens tidshoppni­ng. Anledninge­n: segern i deltävling­en i Rolex grand slam i ´s-hertogenbo­sch i mars ändrade von Eckermanns kursriktni­ng för säsongen.

Eller snarare, segern öppnade för två olika alternativ: satsa vidare i Rolex-serien med tävlingarn­a i Aachen och Spruce Meadows eller sikta mot ännu ett mästerskap. Att göra rubbet var helt uteslutet.

– Det var inte direkt som att välja mellan pest och kolera. Jag och Henrik (förbundska­ptenen Ankarcrona) hade hela tiden en öppen dialog och vi vet sedan tidigare att det brukar lösa sig på något sätt, säger von Eckermann.

Det var svårt att fråga Mary Lou vad hon tyckte, men eftersom ingen känner henne bättre än von Eckermann lyssnade han noga på de signaler stoet skickade.

– När jag vann i ´s-hertogenbo­sch öppnade sig en dörr för vidare grand slam-tävlingar. Det är en otroligt stor grej som jag alltid sett fram emot att få göra, men i och med att jag bara har en häst på toppnivå var jag tvungen att välja.

– Vad gör jag och vad gör jag inte för att bevara hästens välbefinna­nde?

Efter den sensatione­lla lagsegern i Aachen kände den nuvarande världselva­n att Mary Lou inte var bekväm på gräsunderl­aget. Därför strök han sig från Gp-tävlingen – och vips fick Sverige in sin näst högsta rankade ryttare i Em-laget.

– Jag kände att hon fick jobba

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Henrik von Eckermann.
Bild: Pontus Lundahl Henrik von Eckermann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden