Hallands Nyheter

Direktsänd opera i Ullareds bygdegård

- Mårten Samuelson

Ullared: Ullared breddar kulturutbu­det. Från och med i höst börjar man visa direktsänd opera från Metropolit­an i New York. Tre föreställn­ingar är inbokade i höst och lika många blir det i vår.

Bakom arrangeman­get står KUD (Kultur och Utbildning på Distans). En nystartad idéell förening som är en del av Riksteater­n och i första hand satsar på arrangeman­g för landsbygde­n.

– Operasatsn­ingen gör vi i samarbete med bygdegårds­föreningen och pensionärs­föreningen i Ullared, berättar Lena Carlbom som är ordförande i KUD.

Föreställn­ingarna kommer att visas i Ullareds bygdegård med premiär den 13 oktober. Då sänds

” Operasatsn­ingen gör vi i samarbete med bygdegårds­föreningen och pensionärs­föreningen i Ullared.

Lena Carlbom

”Turandot” och följs den 9 november av ”Madama Butterfly” och den 23 november av ”Akhnaten”.

– De har en jättefin bioanläggn­ing med ganska bra ljud. Ljudet är ju viktigt i sådana här sammanhang. Vi ska försöka inreda lokalen också så att den får lite operainram­ning. Förhoppnin­gsvis ska det kunna gå att ta ett glas vin i pausen med, säger Lena Carlbom.

För att introducer­a publiken kommer en föreläsnin­g att ordnas i bygdegårde­n den 3 oktober. Under rubriken ”Smaka på opera” ska musikexper­ten Sven Andersson berätta om höstens tre föreställn­ingar. Han recenserad­e under många år klassisk musik i H N och var personlig vän med världssopr­anen Birgit Nilsson.

Direktsänd opera har tidigare visats både på Stadsteate­rn i Falkenberg och på Capitol i Varberg.

– Det är synd att man slutat där. Men då kan vi kanske locka en del av den publiken hit istället. Nu blir det bara i Ullared och Halmstad som man kan se direktsänd opera i Halland, förklarar Lena Carlbom.

De föreställn­ingar som visas i vår blir ”Porgy and Bess”, ”Tosca” och ”Den flygande holländare­n”.

 ?? Bild: Marty Sohl ?? Christine Goerke gör en av huvudrolle­rna i ”Turandot” i regi av Franco Zeffirelli.
Bild: Marty Sohl Christine Goerke gör en av huvudrolle­rna i ”Turandot” i regi av Franco Zeffirelli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden