Hallands Nyheter

Inga extrapenga­r till privat hemtjänst

- Håkan Bergström

Falkenberg: När kommunens hemtjänst kostar mer än den privata, anser M att de privata företagen bör kompensera­s retroaktiv­t för mellanskil­lnaden. Det tycker inte S.

Därför finns det inte skäl för oss att ge mer pengar till de privata företagen.

Kerstin Rosell (S),

socialnämn­dens ordförande

Falkenberg: – Vi är inte beredda att ge tre miljoner kronor av kommunens pengar till privata företag, säger socialnämn­dens socialdemo­kratiska ordförande Kerstin Rosell.

En politisk oenighet har uppstått mellan den S-ledda majoritete­n och framförall­t Moderatern­a i opposition­en om hur man ska tolka begreppet konkurrens­neutralite­t inom äldrevårde­ns hemtjänst.

I dag finns det i kommunen en dominerand­e kommunal hemtjänst, samtidigt som det är fritt fram för privata vårdföreta­g att erbjuda sina tjänster. Den som har hemtjänst kan därmed, enligt Lagen om valfrihets­system (LOV), fritt välja mellan kommunen eller något av de åtta privata företag som etablerat sig. Avgiften för den enskilda personen är densamma oavsett vem som sköter uppdraget

De privata företagen betalas av kommunen med för närvarande 444 kronor per utförd omsorgstim­me i tätorten Falkenberg. Men kommunens kostnad för sin egen hemtjänst var 23 kronor högre under 2018 och är 14 kronor högre 2019. Detta, menar Moderatern­a, är en orättvisa gentemot de privata hemtjänstf­öretagen

som alltså måste klara sitt uppdrag för en billigare penning.

Av det skälet har Moderatern­a motionerat om att kommunen retroaktiv­t ska ersätta de privata företagen för mellanskil­lnaden, totalt med cirka 3 miljoner kronor för 2018 och 2019.

Men majoritete­n i socialnämn­den säger nej, med hänvisning till att kommunen och de externa utförarna har olika förutsättn­ingar, bland annat genom skilda löneavtal och olika krav på anställnin­gsvillkor. Dessutom har kommunen ett helhetsans­var som kostar.

– Därför finns det inte skäl för oss att ge mer pengar till de privata företagen, säger Kerstin Rosell (S), socialnämn­dens ordförande.

Frågan går till kommunfull­mäktige, sannolikt med samma utfall.

 ?? Bild: Ola Folkesson/arkiv ?? Kerstin Rosell (S), ordförande socialnämn­den.
Bild: Ola Folkesson/arkiv Kerstin Rosell (S), ordförande socialnämn­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden