Hallands Nyheter

Ingen plan för att minska våld mot lärare

- Elsa Henriksdot­ter

Varberg: Ansvarig politiker kan inte svara på om det finns en handlingsp­lan för att minska våldet mot lärare. Nu ska en rapport om arbetsskad­or analyseras för att problemati­ken ska kunna lösas.

Varberg: Ansvariga politiker är överens – skolmiljön ska vara trygg för både barn och lärare. Men huruvida det finns någon konkret handlingsp­lan för detta vet de inte.

– Vi samverkar mellan nämnder, region och polis för att säkra tryggheten och arbeta mot våld och hot. Men om det finns någon konkret plan eller om det kallas för handlingsp­lan vet jag inte, säger Eva Pehrsson Karlsson (C), ordförande i utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n – en av de två nämnder som bildades när barn- och utbildning­snämnden delades upp i januari.

Hallands Nyheter har tidigare berättat att läraryrket är bland de farligaste yrkena i Varbergs kommun.

Under 2018 anmäldes flest arbetsskad­or i dåvarande barn- och utbildning­sförvaltni­ngen och hela sju polisanmäl­ningar om hot och våld mot lärare gjordes i kommunen under året.

Bland annat hade en lärare misshandla­ts av en elev under lektionsti­d.

– Man blir orolig, det är självklart allvarligt. Skolmiljön ska vara en trygg miljö, både för personal och för eleverna, säger Hanna Netterberg (M), ordförande i förskole- och grundskole­nämnden.

Sett till rapporten om arbetsskad­or och tillbud menar hon att det först och främst är positivt med det ökade antalet anmälninga­r.

– Ett ökande antal anmälninga­r hoppas jag innebär att fler är benägna att anmäla och att acceptanse­n för händelser är lägre, säger hon.

Eva Pehrsson Karlsson (C) menar att nämnderna nu aktivt måste analysera rapporten och prata med lärare för att se helheten.

– Vi måste analysera rapporten för att se var problemati­ken finns, säger hon.

Hon kan dock inte svara på frågan om det behövs tydligare riktlinjer kring hur man ska hantera våld och hot som lärare, eftersom hon inte vet om det finns en handlingsp­lan.

– Vi måste göra konkreta analyser innan vi kan se om det fattas en handlingsp­lan och i så fall vidta åtgärder. Det betyder inte att vi väntar med att ta tag i det här utan vi arbetar med det kontinuerl­igt, säger hon.

På frågan hur man ska göra för att undvika hot och våld mot lärare under 2019 svarar Hanna Netterberg (M):

– Samverkan är jättevikti­gt i de här fallen och då är det samverkan inom skolenhete­n, men sedan även med vårdnadsha­vare, socialtjän­st och polis, säger hon.

Hon förklarar att även rektorn måste arbeta med frågorna om våld och hot och att det måste vara tydligt hur rapporteri­ngen ska skötas.

– Det är jättevikti­gt att man får hjälp som lärare och att det finns en handlingsp­lan så att det inte finns några tveksamhet­er om hur man går vidare med denna typ av ärenden, säger hon.

Det är jättevikti­gt att man får hjälp som lärare och att det finns en handlingsp­lan.

Hanna Netterberg (M)

 ??  ??
 ?? Bild: Agnes Kågström/arkiv ?? Eva Pehrsson-karlsson (C), till vänster, är ordförande i utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n. Hanna Netterberg (M) är ny ordförande i förskoleoc­h grundskole­nämnden.
Bild: Agnes Kågström/arkiv Eva Pehrsson-karlsson (C), till vänster, är ordförande i utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n. Hanna Netterberg (M) är ny ordförande i förskoleoc­h grundskole­nämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden